2 milyar dolar gelir 1 milyon istihdam

2 milyar dolar gelir 1 milyon istihdam

Sigara Dışı Tütün Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz’den iddialı açıklamalar. Ersöz, Dernekleri tarafından hazırlanan ve devletin çeşitli kademeleri ile paylaştıkları bir raporla istihdam, cari açık ve göç konularına çözümler sunduklarını belirtti.

Ersöz iddialı raporları ile ilgili şunları söyledi: “Bizim dernek olarak asıl amacımız sektörümüzün menfaatleri ile devletimizin ve halkımızın menfaatlerinin ortak bir zeminde buluşmasına yönelik planlamalar yapmak ve bunların yetkili mercilerle fikir alış verişi yaparak hayata geçirilmesine destek vermektir .

Yukarıda söylediğim esaslar ışığında bu sigara dışı tütün mamullerinin kayıt dahilindeki Pazar payı gittikçe düşmekte ve kaçak ürünler ülkemizde boy göstermeye devam etmektedir. Kaçak ve kayıt dışı ürünlerle sadece kolluk güçlerinin olağan üstü gayretleriyle de baş etmek mümkün olmamaktadır. Hazırladığımız bir raporla biz de bu durumu yetkililerle paylaştık ve paylaşmaya da devam edeceğiz. Dernek olarak sigara dışı tütün ürünlerindeki vergilendirme başta olmak üzere alınacak tedbirlerle devletimizin yaklaşık olarak 2milyar dolar gibi bir gelir elde edeceği sonucuna ulaşmış bulunmaktayız. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin insan sağlığına olumsuz etkileri tartışılmaz bir gerçektir. Devletimizin raporumuzda belirttiğimiz yollarla elde edeceği artı değerle kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetlere de daha fazla bütçe ayrılabileceği düşünülebilir.

1 MİLYON İSTİHDAM

Ayrıca Dernek Başkanı Ersöz Tütün üretimi konusunda alınması gereken tedbirlere raporlarında yer verdiklerini ve bu tedbirler sayesinde Türkiye’nin son derece önemli avantajlar yakalayabileceğine inandıklarını söyledi. Ersöz, “Tütün üretimimizi kısıtlayarak ne yazık ki tütün tüketimimizi de kısıtlamış olmuyoruz. O hepimizin meselesi ve aslen bir bilinçlendirme meselesi” dedi

Ersöz bu konudaki önerilerini de şöyle özetledi, “Son yıllarda Yunanistan, İtalya ve Makedonya gibi ülkelerde tütün mamulü üreticisi firmalar ile bu ülkeler arasında beşer yıllık alım garantisi içeren anlaşmalar yapılmaktadır. Benzer antlaşmaların ülkemizde yapılmaması halinde, sigara sektörü bu ülkelerde üretilen tütünlerin tamamını alacak ve geri kalan miktarı ülkemizden alma yoluna gidecektir. Bu durum her geçen sene tütün ihracatımızın azalmasına yol açacaktır. Sadece Yunanistan modeli ile Tütün üreticisi sayısını 2015 deki 56.000 üretici aile sayısından 2002 yılındaki 405.000 üretici aileye çıkarmak ve bunun sonucunda yaklaşık 1.000.000 kişiye istihdam yaratmak en önemli hedeflerimizden biri olmalıdır. 2017 yılında yapılan yaklaşık 51.028 ton 352.600.000 $ bedelli ihracatı, bu proje hayata geçtikten sonra minimum yılda 105.000 ton 770.000.000 $’a yükseltilebilir. %100 Türk işçisi ve tohumu ile üretilen tütünümüz sayesinde yapılan 770.000.000$ ihracatın tamamı cari açığımızdan düşecektir. Devletimizin oluşturacağı yeni tütün politikası ile de bu rakamlar daha da yukarı seviyelere çekilebilir.

Bunun sonucunda yüzbinlerce aileye ters göç imkânı sağlanacak. Tütün üretimi durdurulan en az 63 ilçede tekrar tütün ekimi başlayabilecektir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yaklaşık 30.000 tonluk tütün üretimi kayıt içine alınacaktır.

Toplam tütün üretimine baktığımız zaman ise Dünya da yılda 6.000.000 tondan fazla tütün üretilmektedir. Bu oran içerisinde oryantal tütün 200.000 tonun altında olup, Türkiye’nin ürettiği 74.000 ton ile Dünya’daki tütün üretiminin sadece yüzde 1,2’sine sahibiz. Bu durum bir tarım ürünü olarak tütünün potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu oranı yüzde 2, 3 seviyesine bile çıkarmak cari açığımızı milyar dolar seviyesinde azaltacak ve milyon üstü yeni istihdam sağlayacaktır”

TÜTÜN VE TÜTÜN MAMÜLLERİ RAPORUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ