Ankara’da da hakimler var, Sendika ağalığına son! Eğitim Bir Sen’in ‘olağanüstü kongre’ oyununa...

Ankara’da da hakimler var, Sendika ağalığına son! Eğitim Bir Sen’in ‘olağanüstü kongre’ oyununa...

Memur- Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir Sen'de yaşanan hukuksuz tasfiyelere Yargıtay el koydu. Muhalif şubelerde olağanüstü kongre yolu ile gerçekleştirilen operasyonlar Sivas'ta sert kayaya çarptı. 2014 yılında olağan kongre ile Eğitim-Bir-Sen Siva

Memur- Sen Konfederasyonu'na bağlı Eğitim Bir Sen'de yaşanan hukuksuz tasfiyelere Yargıtay el koydu. Muhalif şubelerde olağanüstü kongre yolu ile gerçekleştirilen operasyonlar Sivas'ta sert kayaya çarptı. 2014 yılında olağan kongre ile Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube  Başkanlığı görevini üstlenen İlhan Karakoç, bir yıl sonra dar kadro ile gerçekleştirilen olağanüstü kongreye karşı açtığı hukuk mücadelesini kazandı. Yargıtay, tarihi bir karar vererek, delegeye koltuk sözü ile gerçekleştirilen olağanüstü kongreyi iptal etti. Sendikanın bir çok ilde bu şekilde anti demokratik tasarruflarının olduğu ve bunlara karşı da benzer kararların çıkmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.

GEREKÇESİZ KONGRE

İlhan Karakoç, 2014 yılında düzenlenen olağan şube kongresinde Genel Merkez'in desteklediği isme karşı yönetimi açık ara farkla kazandı. Genel Merkez'in her türlü itirazına ve uygulamasına karşı görevden istifa etmemekte direnen Karakoç'a karşı bu kez Genel Merkez’in olağanüstü kongre silahı çekildi. Genel Merkez'in desteklediği Halil İbrahim Temiz, beşte bir delegenin imzası ile olağanüstü kongreyi toplayarak Karakoç'u devirmeyi başardı. Ancak Karakoç, hiçbir yasal gerekçe  gösterilmeden sadece yeterli sayıda delegenin imzası ile toplanan olağanüstü kongre kararını tanımadığını açıklayarak, hukuk mücadelesi başlattı. 

50 KİŞİYE KOLTUK SÖZÜ

Ankara 31. İş Mahkemesi'ne 2015 yılında olağanüstü kongrenin iptal istemi ile dava açan Karakoç'un hukuk mücadelesi 2 yıl sürdü. Dilekçesinde olağanüstü kongre düzenlemek için beşte bire tekabül eden 55 delegenin imzasının tek başına yeterli olmadığını anlatan Karakoç'u ayrıca bu kişilerden 50'sine koltuk sözü verildiğini ve bunun da gerçekleştirildiğini öne sürdü. Yerel mahkeme Karakoç'un  isteğini ve savunmasını yerinde görerek, davayı lehte karara bağladı.

YARGITAY KARARI ONADI

Bu arada Genel Merkez yönetimi ve Hilal İbrahim Temiz de  yerel mahkemenin kararını iptal ettirmek için harekete geçti. Yerel Mahkeme'nin kararına yapılan itiraz Yargıtay'a taşındı. Yasa ve tüzük gereği olağanüstü kongrenin geçerli olduğu tezini savunan Temiz, Yargıtay'da inandırıcı bulunmadı. Yargıtay, sendikalarda sadece yeterli sayıda delegenin imzası ile olağanüstü kongre gerçekleştirilmesinin hukuki olmadığını, aynı zamanda mücbir sebep de aranması gerektiğine hükmederek, Karakoç'a koltuğunu iade etti.

KAFANA GÖRE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ OLMAZ

Yargıtay, söz konusu kararının  gerekçesini de şöyle anlattı:

Bir kısım yere basın haberleri, sendika içi demokrasinin tesisi, şubenin sendikal faaliyetlerinin sekteye uğratılmaması, gerekçeleri soyut gerekçeler olup, somut olarak hangi nedenlerle olağanüstü kongre yapılması gerektiği  açık olarak  anlatılmış olmadığı gibi davalı ve dahili tarafça sunulan deliller de basın açıklamaları,  bir kısım yerel basın haberleri, internet ortamında alınan mail çıktıları, kişisel uyuşmazlıklara ilişkin soruşturma gibi hususlara ilişkindir. Dolayısıyla objektif nedenler, somut ve inandırıcı gerekçelere dayanmadığı anlaşıldığından olağanüstü  genel kurul alınmasına ilişkin yönetim kurulu kararı ile bu karara dayanan olağanüstü genel kurul seçimlerinin iptaline karar vermek gerekmiştir."

AVAZTÜRK/Özel