Ayasofya'da ezan okundu, Yunanistan çıldırdı

Ayasofya'da ezan okundu, Yunanistan çıldırdı

Ayasofya'da Kadir Gecesi Özel Programı düzenlenmesi ve sabah ezanı okunması üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bunun, “kabul edilemez bir provokasyon” olduğu açıklaması yaptı.

Ayasofya'da dün Kadir Gecesi nedeniyle özel bir etkinlik düzenlenmesine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlığın yazılı olarak yayımlanan mesajında, "Ayasofya'da Diyanet İşleri Başkanı'nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, 'Ayasofya'nın UNESCO'nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekanı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği' belirtildi.

Mesajda ayrıca, "Dünyadaki bütün Hristiyanların dini duygularına ve bu kültürel mirası yüceltenlere yönelik açık, kabul edilemez bir provokasyon söz konusu. Böyle bir dönemde dinler arası diyaloğun zayıflatılmak yerine teşvik edilmesi gerekir" dendi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'yi modern, demokratik bir ülke olduğunu gösterir şekilde davranmaya, Ayasofya'nın ekümenik karakterini korumaya ve bu evrensel yapının gelenekselliğine saygı duymaya çağırıyoruz" dedi. Bakanlık, uluslararası toplumu Türkiye'ye tepki göstermeye çağırdı.

Diyanet'in Twitter sayfasından yayınlandı

Ayasofya'da dün gece Kadir Gecesi Özel Programı düzenlenmişti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katıldığı etkinliğin ardından bu sabah saatlerinde de sabah ezanı okundu. Program TRT Diyanet'ten canlı yayınlanırken, Ayasofya'dan okunan sabah ezanı da Diyanet'in Twitter hesabından paylaşıldı.

Bizans İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettiği en büyük kilise olma özelliği taşıyan Ayasofya, Ortodoks Hristiyanlar için tarihi açıdan özel bir öneme sahip. 537 yılında inşası tamamlanan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından camiye dönüştürülmüş, Cumhuriyet döneminde ise müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştı. Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılacağı tartışmalarının zaman zaman Türkiye gündeminde yer bulması, Türkiye ile Yunanistan arasında gerginliğe yol açıyor.

DW