Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan açıklaması

Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasında denge politikasında ABD'nin konumunu ele aldı.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan açıklaması - Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır var olan siyasi anlaşmazlık temeli Osmanlı Devleti Kıbrıs fethine kadar dayanmaktadır. Hatta daha öteye gidildiğinde 400 yıllık yönetim ilişkilerde hakimiyet çekişmesine neden oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, Ankara'da Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile ortak basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, toplantıda F-16 ve Yunanistan ile görüşmelerden bahsetti.

'YUNANİSTAN İLE DENGE BOZULMAYA BAŞLADI'

Çavuşoğlu, 'Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde denge bozulmaya başladı. ABD’nin bir denge politikası vardı. Kıbrıs’ta Türk kesimi ve Rum kesimi arasındaki denge de bozulmaya başladı. ABD gibi bir müttefikin bu dengeleri gözetmesi lazım.' dedi.

'ŞARTLI ÜRÜN ALMAK İSTEMEYİZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, F-16 açıklamasında, 'Çarşamba günü Sayın Blinken ile görüşeceğiz. Arkadaşlarımız önden Washington'a gittiler, hazırlık toplantılarını gerçekleştirecekler. Gündemimizdeki konulardan biri F-16'lar. F-16 ile ilgili askeri müzakereler tamamlandı. Dışişleri Bakanlığı gayri resmi bir şekilde kongreye bildirimde bulunuldu. Buradan bir itiraz gelmezse süreç tamamlanır, resmi bildirim yapılır. Başkanın bu yönündeki talebi kongrede yüzde 51 ile reddedilebilir bu olursa ikinci kez gönderilir. Bu kez 3'te iki çoğunlukla reddedilmesi gerekir. ABD tarihinde pek görülen bir şey değil. Bir senatör sürekli itirazını belirtiyor ama biz sürecin sorunsuz tamamlanmasını bekliyoruz. Her düzeyde yönetimle anlaşmalar sağlandı, yönetim bunun sadece Türkiye için değil, NATO için de önemli olduğunu belirtiyor. Yönetim kararlı durursa herhangi bir sorun yaşanmaz. Daha önce de söyledik. Biz şartlı olarak bir ürün almak istemeyiz.' ifadelerini kullandı.

123.webp

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ

Mart 2022'de Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in talihsiz açıklamaları ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul merkezli toplantıların iptal edildiği Yunanistan'ın kendine çeki düzen vermemesi halinde ilişkilerin Atina yönetimine karşı olumsuz ilerleyeceğini söylemesinin ardından mevcut ilişkiler gerilemeye başladı.

Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı başlattığı hatta ülkesinin anahtarını teslim etmeye kadar götüren endişe ve kaygı karşısında ABD yasama erki Kongre'de senatörler üzerinden yaptırım ve engelleme kararları çıkartılmasında elim olaylara girişti.

Eylül ayında Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a zırhlı birlik çıkaran ABD, gerilimi artıracak girişimlerin önünü açtı. Türkiye'nin F-16 ve diğer askeri teknoloji imkanlara erişiminin önüne geçen Yunanistan'ın talebi ülkenin anahtarını Amerika'ya vererek kabul gördü.

Silahsızlandırılması gereken Ege Adaları'na ABD askeri çıkmasına izin veren Atina, Avrupa'da arkasında olduğunu hissettiren ülkelerin birtakım hayalperest projelerinde kullanılması ülkesindeki sorunları çözmeye gayret etmesi yerine kışkırtıcı eylemlerini belirli süredir uygulamıyor.