Bekir Bozdağ: CHP ile HDP seçimde ittifak…

Bekir Bozdağ: CHP ile HDP seçimde ittifak…

AK Part-MHP ittifakı ile ilgili konuşan Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, "Biliyoruz ki CHP ile HDP seçimde ittifak yapmasa da beraber hareket edecek."ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'dan, dün Meclis'e sunulan seçim ittifakı teklifiyle ilgili şunları söyledi:

"Seçim ittifakı teklifinin en önemli sonuçlarından bir tanesi ittifaka katılan partilerin baraj sorununu aşma konusundaki kolaylıktır. Baraj 2 partinin, ittifakın aldığı oydan hesaplanacak. Vekil dağılımı da oy oranına göre dağıtılacak.İttifak koalisyon değildir. İktidar olmak için değil, seçim öncesi halkın önüne çıkmak için yapılan bir yöntemdir. İktidar, ittifakın güvenoyuna bağlı değildir. İttifaktan birisi iktidardan çekilirse iktidar düşmez."

CHP'NİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

"Koalisyon iddiası algı operasyonu. Bu doğru değil. Sistemin doğası zaten koalisyona izin vermiyor. Hükümeti kurma yetkisini ve güvenoyunu halk veriyor, parlamentoya gerek yok... Koalisyonlardan çok çeken CHP, 'koalisyona geri dönüyoruz' diyor. Referandum öncesi de koalisyonları savunuyorlardı, bugün böyle diyorlar. Yapılan, seçim öncesi halkın önüne samimi bir şekilde çıkmaktır.

SANDIK GÜVENLİĞİ

Sandık güvenliğine gelince, bu konuda hepimizin büyük hassasiyeti var. Türkiye'de seçim sistemi çok güvenli çünkü bizzat seçimi siyasi partiler kendisi yapıyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde hepimiz biliyoruz ki PKK terör örgütü, kendi uzantısı olan siyasi partinin oy almasını sağlamak için çok büyük baskı yapıyor, tehdit yapıyor. Bu noktada sandık güvenliğini sağlama bakımından, esasında vatandaşımızın oyunun özgür iradesine uygun bir şekilde sandığa yansımasını temin etmek bakımından, vatandaşımızın iradesi üzerinde baskı kurmak isteyenlerin bu baskısını tamamen ortadan kaldırmaya dönüktür.

CHP VE HDP İTTİFAK YAPACAK

Bizim HDP ile CHP'nin bir ittifak içerisinde olacağını söylememiz kadar doğal bir şey yok. Resmen ittifak yaparlar mı, yaparlarsa dürüstlük olur, ahlaki olur. Ama yapmazlarsa da biz biliyoruz ki HDP'liler, CHP'liler seçimde birlikte hareket edecekler. CHP'nin bir ittifak içine girmeyeceği yönünde kanaate katılmıyorum. Kendilerini zaten bir ittifakın parçası olarak görüyorlar. Umarız ki dürüst davranırlar, bizim gibi açık, net olurlar.