Bu KAVURMA AK Parti ve Hükümetin ‘midesine oturdu’

Bu KAVURMA AK Parti ve Hükümetin ‘midesine oturdu’

İstanbul Büyükşehir’in AK Partili Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın FETÖ şüphesinden tutuklu damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın tahliyesi toplumun her kesiminden büyük tepki çekerken, hükümet ve AK Parti’nin önceki FETÖ tahliyelerine verilen tepkilerin aksine

FETÖ’nün 15 Temmuz kanlı darbe ve işgal girişimi sonrasında örgütün sermaye ayağına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan İstanbul Büyükşehir’in AK Partili Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ‘sağlık gerekçesiyle’ tahliyesi toplumda infiale sebep olurken, AK Parti ve hükümetin bu konudaki ikircikli tutumu ve sessizliği vicdanlarda açılan yarayı daha da derinleştirdi.

Hatırlanacağı gibi; Mart ayının son günü FETÖ’nün medya yapılanması kapsamında tutuklu bulunan ve aralarında Atilla Taş, Hanım Büşra Erdal ve Gökçe Fırat gibi isimlerin de bulunduğu 21 kişinin tahliyesi üzerine, AK Parti ve hükümet cephesinden, verilen karar “kamikaze dalış” şeklinde değerlendirilip “toplum vicdanını rahatsız ettiği” belirtilmiş, AK Parti Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise, “verilen tahliye kararının 15 Temmuz şehit ve gazilerine büyük haksızlık olacağını” ifade etmişti. Turan, açıklamalarını, "Millet adına karar veren mahkemeler FETÖ’cülüğüyle gurur duyanlara hak ettikleri cezaları verecektir/vermelidir. Aksi tutum ve kararlar idam diye meydanları inleten aziz millete, 15 Temmuz şehit ve gazilerine büyük haksızlık olacaktır” şeklinde sürdürmüştü.

Örgütün medya yapılanması ile ilgili verilen bu tepki sonrasında yargı adeta geri adım atmış ve tahliye kararı verilen FETÖ’nün medya yapılanması şüphesi isimler hakkında cezaevinden çıkamadan yeniden tutuklanma kararı verilmişti.

HEM BANK ASYA’NIN KURUCUSU HEM TUSKON’UN EN ETKİLİ İSMİ

FETÖ’nün medya yapılanmasının tahliyesi için AK Parti ve hükümetten gelen tepkinin, AK Parti tabanı ve FETÖ ile mücadelede hükümet ve ERDOĞAN’ın elini güçlendireceğine inandığı için 16 Nisan’da “EVET” cephesinde yer alan kesimlerde infiale sebep olan Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliyesine gösterilmemesi, toplum vicdanında açılan yarayı daha da derinleştirdi.  AK Parti, tahliye ile tatmin edici bir tepki vermezken, tahliyeye yönelik soruları cevaplandıran AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım da ‘geçiştiren’ ifadeler kullandı. "Tahliyeler, gözaltılar oluyor. Biz suçluları tespit edip adalete teslim ettikten sonra bizim alanımız orada duruyor” diyen Yıldırım, topu yargıya atmayı tercih etti. Alınan kararın yargının görev alanı içinde gerçekleştiği imasında bulunan Binali Yıldırım’ın “İsimler üzerinden yorum yapmak yanlış olur” sözleri ise şaşkınlıkla karşılandı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra işi yargıya havale ettiklerini de hatırlatan Başbakan Yıldırım’ın toplum vicdanında açılan yarayı daha da derinleştiren ifadesi ise, "Yargı hangi yönde nasıl karar verirse öyle olacak" sözleri oldu.

Bilindiği gibi Ömer Faruk Kavurmacı’nın, TUSKON toplantısında Rıza Nur Meral’in Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ı tehdit eden konuşmayı alkışladığı, Kavurmacı ailesinin, Bank Asya’nın 16 kişilik kurucular listesinde yer aldığı ortaya çıkmıştı. Bank Asya’da hesabı olduğu için halen binlerce kamu görevlisinin görevinden ihraç edildiği tutuklandığı, örgütün finans kuruluşundan kredi çekerek ev alanların evlerine el konulduğunun öne sürüldüğü bir dönemde, örgütün finans ayağında ve Bank Asya kurucuları arasında yer alan bir isme yönelik bu ikircikli tavır, FETÖ ile mücadeleye yönelik sorgulamayı daha da derinleştireceğe benziyor.

AVAZTÜRK/Ersin Yıldız