Cumhurbaşkanı Erdoğan BBP’ye bunu söyledi: ‘Erken seçim yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan BBP’ye bunu söyledi: ‘Erken seçim yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ocak’ta AK Parti Genel Merkezi’nde kabul ettiği, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyete erken seçimin gündemde olmadığını, 2019 yılında belirlenen tarihte yapılacağını söyledi.

Büyük Birlik Partisi heyetinde yer alan isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır AVAZTURK Haber Koordinatörü Necdet Pekmezci’ye değerlendirmelerde bulundu. Çayır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulünde görüşülen konuları ve Büyük Birlik Partisi’nin AK Parti ile MHP arasında oluşturulan Milli İttifak’ta yer alacaklarını açıkladı:

İşte Remzi Çayır’ın konu ile ilgili yanıtları:

ERKEN SEÇİM OLUR MU?
Dışarıdaki gelişmeler içerdeki siyaseti de tetikliyor. Olumlu ya da olumsuz. Erken seçim yönünde kamuoyunda beklenti var. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız son görüşmede böyle bir beklentisinin olmadığını söyledi. Seçimin zamanında yapılacağını ve yüzde 10 barajının korunacağını söyledi. Sayın Cumhurbaşkanı açıkça ‘yüzde 10 barajı korunsun, seçimler de zamanında yapılsın’ dedi. Seçimler öne alınabilir mi, alınabilir. Partilerin konumlarını güçlendiklerini gördükleri zaman seçime gitme gibi bir alışkanlıkları var. Eğer kamuoyu yoklamalarında dışarıdaki mücadelenin içeriye olumlu etkileri görülürse AK Parti erken seçime gidilebilir.

MİLLİ İTTİFAK’IN NERESİNDESİNİZ?

SP ile yaptığımız ittifak 7 Haziran seçimlerine yönelikti. Sonrasında böyle bir beraberliğin devam etmeyeceğini onlar da biliyordu. Sayın Cumhurbaşkanı ile son görüşmede ben de vardım. Kendileri de biz de bir irade beyanında bulunduk. Cumhurbaşkanı yönetim sistemi yüzde 50 artı 1 barajını getiriyor. Yürütmeyi omuzlayacak, kazanacak kişi mutlaka 50 artı 1 oy oranın almak zorunda. Dolayısıyla bu durum partilerin birbirleriyle ilişkiye girmelerini ve işbirliğine gitmelerini zorunlu kılmıştır. İttifakları zaruret haline getirmiştir. Ama uyum yasaları ile ittifaklar hukuki ve meşru hale gelecek. Bununla ilgili iki parti çalışma yapıyor. Bizde zaman zaman dışarıdan katkı yapıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde AK Parti ve BBP birlikte hareket etme noktasında irade beyanında bulundular. Ancak şekil şemail belli değil. Sayın Cumhurbaşkanı da böyle bir birlikteliğin Türkiye’nin yararına olacağını söyledi. Bunun için bize benzeyen, tabanı bizimle benzeşen partilerin birlikte

ekran-resmi-2018-02-08-11.42.23.png

İTTİFAKA KATILAN PARTİLER AYRI AYRI MI MİLLETVEKİLİ LİSTESİ VERECEKLER?

Uyum yasaları ortaya çıkmadan görüşlerimizi söyledik: Milli İttifak Komisyonu çalışmalara başlamadan önce bunları anlattık. İttifaklarla ilgili nasıl bir düzenleme yapılması gerektiği hususunda görüşümüzü ifade ettik. Doğrudan ittifaka katılan partiler, diyelim ki Milli İttifak, kimdir AK Parti-MHP ve BBP. Herkes kendi amblemini ortaya koyacak. Oylar torbada toplanacak ve bir liste üzerinden bu değerlendirilecek. Herkesin aldığı oy oranı görülecek ama ortak milletvekili listesi çıkarılacak.

Ayrı ayrı liste çıkarsı sıkıntı olur. Bu ikilemin yanlış sonuçları olur. İsterlerse kamuoyu çalışması yapsınlar. Ben bunun çok menfi sonuçları olacağını düşünüyorum. Bu gerçeği Sayın Cumhurbaşkanı’nın da MHP yetkililerinin de göreceğini düşünüyorum. Herkes kendi partisine çalışırsa, ister istemez ittifak da olsa karşı tarafı eleştirecek. O zaman ittifak yapmaya ne gerek kalıyor. Burada bir yumuşak karın ve çok önemli bir açmaz var. Bunu ancak ortak lise ile ortadan kaldırabilirsiniz.

AVAZTURK