FETÖ sanığı: 'Amerika’nın izni, NATO’nun onayı var

FETÖ sanığı: 'Amerika’nın izni, NATO’nun onayı var

FETÖ sanığının, 'Amerika’nın izni, NATO’nun onayı var' ifadesi, 'Girişimin üst akıl ürünü olduğu aşikardır' tespitiyle iddianameye girdi.

Ankara Başsavcılığı'nın, Muhafız Alayı'ndaki darbe faaliyetlerine ilişkin iddianamesinde yer verdiği bir ifade metni dikkat çekti.

TÜRKSAT baskını sanığı olarak halen Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmakta olan Bilişim Uzmanı Uğur Özüdoğru'nun bu davadaki ifadesi, Muhafız Alayı iddianamesine delil olarak konuldu.

Özüdoğru'nun anlatımlarına göre, darbeci askerlere TRT baskını ve diğer yerlerde yardım edecek olan sivil bilgisayar mühendisleri Etimesgut'taki bir villada darbeden hemen önce toplandılar. İddianamede, Uğur Özüdoğru'nun mahkemede verdiği ifadesinde, daha önceden tanığı kişilere ait olan bu eve vardığında orada bulunanların "Siyasi durum çok kötü, ülke bölünmek üzere, Suriye'de savaşmak üzereyiz" gibi sözlerle sohbet etmekte olduklarını aktardı.

İddianamedeki aktarıma göre Özüdoğru toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ramazan Genç şu hareketi yaptı, eliyle omuzlarını göstererek, amcalar Amerika ile anlaşmış, duruma müdahale etmeye karar vermişler. Bu hareketten ben 'amcalar' kelimesinin askerler olduğunu anladım. Tabii ben darbe olacağını anlamış oldum... Tabiri caizse bizi gaza getirecek şeyler söyledi bu adam (Ramazan Genç). Yani şunu söyledi mesela 'komuta kademesi anlaştı' dedi. Amerika'nın izni var, NATO'nun onayı var."

Muhafız Alayı soruşturmasını yürüten savcılık, TÜRKSAT baskını davası sanığı olan Uğur Özüdoğru'nun bu anlatımları üzerine iddianamede şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ramazan Genç'in el işaretiyle yaptığı ima ve 'amcalar Amerika ile anlaşmış, duruma müdahale etmeye karar vermişler... Bütün komuta kademesi anlaştı. Amerika'nın izni var, NATO'nun onayı var...' şeklinde söylediği sözler dikkate alındığında 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bir üst akıl ürünü olduğu ve FETÖ tarafından organize edildiği aşikardır."