FETÖ’cü rektörler YÖK tarafından mı koruyor?

FETÖ’cü rektörler YÖK tarafından mı koruyor?

Örgüt üyesi olmak kapsamında tutuklanan rektörlerin KHK ile ihracının önünü açacak işlemler yapılmıyor.

Yükseköğretim Kurulu’nun FETÖ üyesi rektörler için gerekli görülen idari prosedürü uygulamaması, bu rektörlerin ihraç edilmesinin önüne geçiyor. Yükseköğretim Kurulu çalışanları, FETÖ’cü rektörler hakkında işlem yapılmamasını FETÖ’nün kurumdaki gücüne bağlıyor.

YÖK’ün çarpık tutumuna ilişkin bazı örnekler şöyle:

Uşak Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Sait Çelik, 31 Aralık 2016 tarihinde, “terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek” suçlamasıyla tutuklandı.

Sait Çelik’in tutuklanmasının üzerinden altı ay geçmesine rağmen, Yükseköğretim Kurulu tarafından, öğretim üyeliğinin sonlandırılmasına ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı. Sait Çelik’in rektör olması münasebetiyle YÖK’ün işlem yapması ve yaptırması gerekirdi.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, FETÖ/PDY operasyonunda örgüt üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Yükseköğretim Kurulu, İbrahim Hakkı Yılmaz hakkında herhangi bir idari işlem gerçekleştirmedi. İbrahim Hakkı Yılmaz halen öğretim elemanı olarak görülüyor.

Hazırlanan FETÖ iddianamesinde baş şüpheli olarak geçen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Hayri Coşkun, yakında sanık olarak hakim karşısına çıkacağı için görevinden istifa etmişti. Hayri Coşkun’un büyük ihtimalle yakında tutuklanacağı konuşuluyor. Hayri Coşkun rektörlükten istifa etti -ya da ettirildi- ancak YÖK tarafından hakkında herhangi bir idari işlem yürütülmedi. Hayri Coşkun halen öğretim üyesi görülüyor. 

Harran Üniversitesi’nin eski rektörü Profesör Dr. İbrahim Halil Mutlu, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Rektör hakkında YÖK tarafından hiçbir idari işlem yapılmadı. 

Hakkari Üniversitesi Rektörü Profesör Ebubekir Ceylan, FETÖ üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklandı. Rektör hakkında YÖK tarafından hiçbir idari işlem yapılmadı. Tutuksuz yargılanan Ebubekir Ceylan’a yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Yalova Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Niyazi Eruslu, FETÖ üyesi olduğu gerekçesi ile tutuklandı. YÖK tarafından hakkında herhangi bir işlem yapılmayan Niyazi Eruslu halen öğretim üyeliğinden çıkartılmadı.

FETÖ üyesi olarak geçmiş dönemlerde çok sayıda öğretim üyesinin ihraç edilmesine ve tutuklanmasına yol açan bu rektörler hakkında işlem yapılmaması Yükseköğrenim Kurulu çalışanlarının rahatsız olmasına neden oluyor. Haklarında güçlü deliller olan bu isimlerin ihraç edilmesi işin işlem yapılmaması FETÖ’nün YÖK’te halen güçlü olduğu yorumlarına yol açıyor.

 

AVAZTURK/ÖZEL