Gözlemevi taş ocaklarından yayılan kirliliğin sona erdirilmesini isteyecek

Gözlemevi taş ocaklarından yayılan kirliliğin sona erdirilmesini isteyecek

Antalya Bakırlıtepe’de astronomi alanından önemli çalışmalar yapan Gözlemevi, taş ocaklarından yayılan ışık kirliliğin sona erdirilmesi için rapor hazırlayacak.

Antalya Bakırlıtepe’de faaliyet gösteren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin teleskoplarının olumsuz etkilendiği gerekçesiyle çevredeki mermer ve taş ocaklarından yayılan ışık kirliliğin bitirilmesi için rapor hazırlanacak. muhammed-yenigul-001.png

TAŞ OACAKLARINDAN ÇIKAN KİRLİLİK TELEKOPLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırkbıyık AA’ya değerlendirmelerde bulundu. Çevredeki mermer ve taş ocaklarından yayılan kirliliğin teleskopları olumsuz etkilediğini ifade eden Kırkbıyık, maden sahalarından geceleri açılan ışık yüzünden teleskopların uzaydaki ışığı tespit etme yeteneği azaldı dedi.

Daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüştüklerini belirten Kırkayak, toz miktarının azaldığını, maden sahalarından kaynaklanan ışık kirliliğinin devam ettiğini söyledi.

RAPORU HAZIRLAYIP VALİYE TESLİM EDECEĞİZ

Problemle ile ilgili yakın zamanda rapor hazırlanıp Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na teslim edeceklerini belirten Halil Kırkbıyık, gözlemevlerinin olduğu bölgede su buharı ve toz olmamalı dedi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile karşılıklı protokol yaptıklarını ama buna uymadıklarını vurguladı.

BURANIN KORUNMASI LAZIM

Bölgede maden ocaklarının bulunmaması gerektiğini söyleyen Kırkbıyık, şu anda sayılarının üç dört tane olduğunu ifade etti. Halil Kırkbıyık, Moskova Uzay Ajansı ile ortaklıklarının olduğunu söyleyerek, buranın iyi korunması gerektiğini ve yeni ruhsatların verilmemesinin şart olduğunu belirtti.