Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye acil çağrı! 

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye acil çağrı! 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nicos Anastasiades, Kıbrıs görüşmelerine devam edilmesi için acil çağrıda bulundu.

GKRY Lideri Nicos Anastasiades, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) görüşmelere devam etmek üzere yeniden masaya oturma çağrısında bulunarak, tarafların bu çağrıya acilen cevap vermelerini istedi.

Anastasiades'in yazılı açıklamasında, görüşmelere devam edilebilmesi için hidrokarbon araması konusunda "haklarının ihlal edilmemesi" gerektiği ifadesi yer aldı.

"GELİRİ BÖLÜŞÜRÜZ"

Anastasiades, Güney Kıbrıs’ın enerji planlarının normal şekilde devam edeceğini söyledi ve potansiyel gelirlerin adanın yeniden birleşmesinden sonra Kıbrıs'ta yaşayan herkese eşit olarak dağıtılacağını belirtti.

Anastasiades, bu gelirlerin bir kamu fonunda biriktirilmesini teklif etti.

KONFERANS BAŞARISIZ OLDU

İsviçre’nin Cenevre kentinde garantör ülkelerin de katılımıyla Ocak ve Temmuz 2017'de yapılan Kıbrıs Konferansı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Daha önce Anastasiades Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları yanlış hesap yapmama konusunda ikaz ediyoruz" açıklamasından üzüntü duyduğunu belirtmişti.

Erdoğan, Kıbrıs açıklarında faaliyet yürüten yabancı şirketlere, "Rum tarafına güvenerek hadlerini ve güçlerini aşan işlere alet olmamalarını tavsiye ettiklerini" belirtmiş ve "Bunların efelikleri, bizim ordumuzu, gemilerimizi, uçaklarımızı görene kadardır" ifadelerini kullanmıştı.

DOĞU AKDENİZ'DE GERİLİM

Son durumda Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de tatbikatı devam ederken İtalyan şirketi ENI'ye ait “Saipem 12000” adlı sondaj platformunun üçüncü parselde bulunan Supya'ya girmesine blokaj da sürüyor.

GKRY, Doğu Akdeniz’i KKTC çevresi de dahil 13 ayrı parsele ayırarak doğal gaz aramaları için ruhsatlandırmıştı. Türkiye ve KKTC buna itiraz ederek bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğuna dair gerekli uyarıları yapmıştı. Buna rağmen GKRY yabancı şirketlere doğal gaz arama ruhsatı vermeye devam etti ve 9 Şubat’ta Saipem 12000 adlı sondaj platformu KKTC’nin Gazimağusa açıklarındaki 3. parsele gelmişti.