Hz. Ali’nin şehadetinin yıl dönümü (661)

Hz. Ali’nin şehadetinin yıl dönümü (661)

Peygamber efendimizin damadı, dördüncü halife Hz. Ali, sabah namazını kılmak için gittiği camide Haricilerden Abdurrahman ibni Mülcem’in saldırısıyla şehit edildi.

Peygamberin damadı ve Müslümanların dördüncü halifesi Hz. Ali, hicretten yirmi iki yıl önce doğduğu rivayet edilmektedir (m. 600). Babası Ebu Talip, annesi Fatıma b. Esed bin Haşim’dir. Ebu Talip’in en küçük oğludur. Peygamberimiz Mekke’de baş gösteren kıtlık üzerine onu himayesine aldı ve beş yaşından hicrete kadar yanında büyüttü. İmam Ali, peygamberimize ilk iman edenlerdendi. İman ettiğinde yaşı sekiz veya dokuzdu. Çocuklar arasında ilk inanan, peygamber efendimizle ilk namaz kılan kimse olduğu fikrinde âlimler ittifak etti. Hz Ali’nin hicretten önce hayatı hakkında fazla bilgi yoktur.  muhammed-yenigul-001.png

İMAM ALİ ALLAHIN ASLANIYDI

Mekke müşriklerinin eziyetleri ve cefaları artmaya başladı, Hz. Muhammed’i öldürme planları hazırlamaya kadar gittiler. Bunun üzerine hicret kararı alan peygamberimiz, Mekke müşriklerini şaşırtmak amacıyla yatağına Ali’yi yatırdı. Hz Ali, Mekkeli müşriklerin suikast planlarının akim kalmasıyla Resulullah’ın kızı Fatıma ve kendi annesi Fatıma ile Kuba’da Hz Peygambere yetişti. Medine’ye vardıklarında ise Mekkeli ve Medineliler arasında yapılan kardeşlik seçimlerinde peygamberimiz, Ali’yi kendisine kardeş seçti. Hicretin ikinci yılının son ayında Hz. Muhammed’in kızı Fatıma ile evlendi. Bu evlilikten Hasa, Hüseyin, Muhsin (ölü doğdu), Zeynep ve Ümmü Külsüm adında çocukları oldu.

Hz. Ali, Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber savaşları olmak üzere hemen hemen bütün gazve ve seriyyelere katıldı. Katıldığı savaşlarda yaralanmasına rağmen büyük kahramanlıklar göstererek peygamber efendimizi çok iyi korudu. Hayber savaşında ağır demir kapıyı kalkan olarak kullandı ve seferin zaferle sonuçlanarak Yahudilere galebe çalınmasında büyük pay sahibi oldu. İmam Ali, Hz. Peygambere vahiy katipliği yaptı, Hudeybiye Antlaşması’nı o yazdı. Mekke’nin fethinden sonra Kabe’de ki putları yıkma görevi ona verildi.

HALİFELİK ATEŞTEN BİR GÖMLEK OLDU

Hz. Peygamber’in vefatında cenazesinin yıkanması, benzeri hizmetlerini Hz. Ali ile yakın akrabaları yaptı. Bu sırada Beni Saide avlusunda toplanan ensar ve muhacirler Hz. Ebubekir’i halife seçince Ali ona, Hz. Fatıma’nın altı ay sonra gerçekleşen vefatına kadar biat etmedi. Hz. Ali ilk üç halifeye ilmi bilgi birikimi ile fıkhi meselelerde danışmanlık yaptı.

Hz. Osman’ın şehadetinden sonra halife olan İmam Ali’nin en önemli konusu asilerin cezalandırılmasıydı. Ancak ortada bir katil yoktu. Sayıları binlerce kişiyi bulan bir kalabalık ‘Osman’ı hepimiz öldürdük’ diyorlardı. Bu kaos ortamında Hz. Ali, Şam Valisi Muaviye ile Sıffin, peygamberimizin eşi Hz. Aişe ile Cemel savaşını gerçekleştirdi. Bu savaşta her iki taraftan Müslümanlar hayatını kaybetti.

Hz. Ali, sabah namazında Abdurrahman İbni Mülcem’in suikastı sonucu m. 23 Ocak 661’de şehit edildi.