İran'dan para transferi durdu

İran'dan para transferi durdu

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, İran ile iş yapan Türk şirketlerinin paralarını tahsil edemediklerini belirtti.

ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesiyle İran'a ambargo kararı, İran ile iş yapan Türk şirketleri üzerinde etkisini göstermeye başladı.

Türkiye ile İran arasındaki dış ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olurken bu yıl için 30 milyar dolar hedefleniyordu. Fakat yaşanan son gelişmeler, Türkiye-İran ticaretine ağır darbe vurdu.

DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ümit Kiler, ambargonun başlamasıyla para transferinde çok ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek yaşanan sıkıntıların, ticaretin önünü tıkadığını belirtti. Kiler, son iki aydır sarraflar üzerinden yapılan transferlerin kabul görmediğini söyledi. 

Kiler, bankalararası transferlerde ambargo nedeniyle yaşanan sıkıntıları şu sözlerle özetledi:

"Geçtiğimiz yıllarda bu sorunları aşmak için sarraflar etkin şekilde kullanılıyordu ve resmi ticaretin ve hesabın kapatılmasında sarrafların gönderdiği para resmi olarak kabul görüyordu. Son iki aydır sarraflar üzerinden yapılan transferler resmi olarak kabul görmemeye başladı. Firmalarımız İran'a yaptıkları ticarette hesaplarını kapatamıyorlar, açık kalıyor. Sadece bankalar üzerinden yapılması gerekiyor. Bu da hem işlemleri çok geciktiriyor hem de ambargodan dolayı her banka bunu yapmıyor. Firmalar yapmış oldukları ticaretin karşılığında almaları gereken tahsilatı alamıyorlar."

"İRAN'DAKİ TÜRK ŞİRKETLERİ İŞLERİNİ ASKIYA ALACAK DURUMDA DEĞİLLER"

İran'da yerleşik Türk şirketlerinin işlerini askıya alacak durumda olmadıklarını kaydeden Kiler, sıkıntıların devam etmesi halinde şirketlerin tedbir almak durumda olacaklarını belirtti.

İran'dan petrol ve doğalgaz ithalatında Türkiye'nin önemli bir partneri olduğunu hatırlatmamız üzerineyse DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı, "İran'dan yapılan enerji ithalatında Türkiye'deki bankalar üzerinden paranın gönderilmesi bugünden sonra daha sıkıntılı olacak" cevabını verdi.