İsabetli oranlarıyla bilinen MAK anketinde EVET Yüzde 56,5

İsabetli oranlarıyla bilinen MAK anketinde EVET Yüzde 56,5

16 Nisan öncesi anket firmaları son çalışmalarını açıklamaya devam ediyor. İsabetli oranlarla ön plana çıkan Mehmet Ali Kulat yönetimindeki MAK Danışmanlık da 5-10 Nisan tarihleri arasında 30 Büyükşehir, 20 il ve 135 ilçe de 5500 kişi ile yüz yüze görüşme

 

Türkiye için tarihi bir dönemeç olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de onaylanacağı 16 Nisan Anayasa Referandumu öncesi anket firmaları son çalışmalarını da açıklamayı sürdürüyor. Seçimler öncesindeki isabetli oranlarla dikkatleri üzerine çeken Mehmet Ali Kulat yönetimindeki MAK Danışmanlık da 5-10 Nisan tarihleri arasında 30 Büyükşehir, 20 il ve 135 ilçe de 5500 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. MAK’ın anketinde EVET oylarının, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 56,5’e ulaştığı HAYIR oylarının ise yüzde 43,5’te kaldığı görüldü. MAK’ın anketindeki bir diğer önemli ayrıntı ise daha önce yüzde 10’larda tespit edilen kararsız seçmenin yüzde 4 seviyelerine kadar düşmüş olması.

MAK anketinde deneklere yöneltilen bir diğer önemli soru ise "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz" oldu. Ankete katılanlardan AK Parti cevabı verenlerin oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 51 olurken aynı soruya yüzde 24 CHP, yüzde 13,5 MHP, yüzde 8,3 ise HDP cevabı verildiği görüldü.

İşte MAK Danışmanlığın 5-10 Nisan tarihleri arasında 30 Büyükşehir, 20 il ve 135 ilçe de 5500 kişi ile yüz yüze görüşme metoduyla yaptığı anketin dikkat çeken sonuçları:

Tabloda görüldüğü üzere seçmenin cinsiyet boyutlu incelenmesinde BAYAN seçmenlerin EVET deme oranı erkeklerden daha fazladır. Bayanların 58 i EVET derken, erkeklerin 52 'si EVET demektedir. Erkeklerin 44'ü HAYIR derken, Bayanların 38 i HAYIR demektedir. KARARSIZ seçmen dağılımında Bayanlar 4, Erkekler 4...

            Bunda 15 yıllık Ak Parti politikalarında eskiyle kıyaslanmayacak kadar bayanlara yönelik pozitif ayırımcılığının etkisi olabilir. Bize göre, başörtüsü özgürlüğü, doğu ve güneydoğuda bayanlara yönelik sosyal yardım politikaları ilk sırada etken olmaktadır. 

Yukarıdaki tabloda aslında en dikkat çekici yaş aralığı kendilerine seçilme hakkı verilen 18 - 25 yaş grubudur. İyi anlatıldığında Evet açısından en yüksek oy potansiyelinin olabileceği grup diğer yaş aralıklarına göre en zayıf gruptur.

Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Evet cephesi bu alana yüklenmesine karşılık istenen düzeyde bir tercih değişimi mümkün olamamıştır. Aslında bu yaş aralığı Ak Parti iktidarından başka dönemleri zaten hatırlamamaktadır.

MAK DANIŞMANLIK olarak trend oluşturma amaçlı her ay yaptığımız saha araştırmalarında sürekli sorduğumuz "Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna verilen yanıtlar; kararsızların matematiksel dağılımının sonunda Ak Parti 51,  CHP 24, MHP 13, 5,  HDP 8,3, diğerleri başlığı altıda diğer parti ve bağımsız adayların ise 3,2 de kaldığını göstermektedir.  Son 5 ayda peş peşe yaptığımız araştırmalarda HDP 10 luk baraja takılmış görülmektedir. 

16 NİSAN’DA YAPILACAK OLAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ REFERANDUMUNDA OYUNUZ NE OLACAKTIR? Sorusuna seçmenlerin 54,6 sı EVET derken, 41,4 HAYIR demektedir. İlgili Anayasa değişikliği MART başında kararsız oranı 10 larda iken şu an bu oran 4 lara inmiş görülmektedir.  

Kararsızların matematiksel dağılımı sonrası ortaya çıkan tablo EVET 56,5 HAYIR 43,5 çıkmaktadır.

REFERANDUMA SUNULACAK OLAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE REFERANDUMDA EVET DİYECEĞİM DİYEN SEÇMENİN PARTİLERE GÖRE DAĞILIM TABLOSU

Referandumda EVET diyeceğim diyen seçmenin partilere göre dağılımı incelendiğinde Ak Parti'li seçmenin 90, CHP'li seçmenin 2, MHP'li seçmenin 30, HDP'li seçmenin 20, Diğerleri kategorisinde ele aldığımız TBMM dışında kalmış partileri tercih edeceğini beyan eden seçmenlerinde 55 i EVET demektedir. Herkesin merak ettiği MHP seçmeninin halen yarısından fazlası HAYIR yönünde görüş belirtmektedir.

    Bu noktada Doğu / Güneydoğu seçmeninin 7 Haziran'da  13 1 Kasımda 11 lik HDP tercihine karşılık şimdilerde 7-8 bandına inmiş olması arada 4-5 puanlık farkın EVET' e yöneldiği, bu anlamda Hüdapar'ın EVET' inin bölgedeki dengeleri değiştiren bir faktör olduğu gözlemlenmektedir.

   Bölge halkı terörün arka bahçesi olarak anılmaktan ve hendek siyasetinden bıkmış, alternatif siyasi arayış içindedir. 

AVAZTURK