İslami Kurtuluş Cephesi'nden yardım istedi

İslami Kurtuluş Cephesi'nden yardım istedi

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nden (MİKC) sıkıyönetim ilan edilen ülkenin güneyindeki Mindanao'ya bağlı Marawi kentindeki sivillere insanı yardım sağlanması konusunda yardım istedi.

AA'nın haberine göre Duterte, Davao kentinde MİKC temsilcileriyle, Marawi'de ordu birlikleriyle DEAŞ bağlantılı Maute militanları arasında süren çatışmaları görüşmek üzere bir araya geldi.

Filipinler hükümeti ve MİKC ortak iletişim ekibi tarafından toplantıya ilişkin yapılan açıklamaya göre Duterte, MİKC'den Marawi'deki sivillere insani yardımın sağlanması konusunda yardım talep etti. MİKC de bu talebi olumlu karşıladı.

Öte yandan ordu yetkilileri, kentteki çatışmalarda 65 Maute militanının, 20 askerin ve 19 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

NELER YAŞANDI?

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abell, resmi ziyaret için Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Duterte'nin dün Marawi'de "kalkışma olduğu gerekçesiyle" anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu.

Duterte, Maute'nin Marawi'yi kuşatmasının ardından Moskova'daki resmi ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmüştü. Savunma Bakanı Delfin Lorenzana da ordunun, Marawi'deki bir terörist elebaşına yönelik düzenlediği baskının, militanlar ile askerler arasında çatışma çıkmasına neden olduğunu belirtmişti.

Duterte, cuma günü Marawi yakınlarında Iligan kentinde askeri birliklere hitaben yaptığı konuşmada, güvenlik güçlerinin izin belgesi olmadan istediği herkesi gözaltına alabileceğini duyurmuştu.

Kentin farklı kesimlerinde dün 16 sivilin cesedi bulunmuştu. Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) Yönetici Sekreteri Laisa Alamia da 200 bin nüfuslu kentin yüzde 90'ının tahliye edildiğini, kentte halen binden fazla sivil bulunduğunu söylemişti.

Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) yönetimine bağlı kriz yönetimi merkezinden yapılan açıklamada, 84 bin 460 kişinin yerinden edildiği bu kişilerin ya bölgede tahsis edilen tahliye merkezlerinde ya da yakın bölgelerdeki akrabalarının evinde kaldığı duyurulmuştu.

MAUTE GRUBU

Maute grubu olarak bilinen grup Avrupa ve ABD başta olmak üzere bir çok ülke tarafından "radikal islamcı terör örgütü" olarak tanımlanıyor. Grup eski Moro İslami Özgürlük Cephesi gerillaları ve bazı yabancı savaşçılardan oluşuyor. Grup ismini lideri olan Abdullah Maute'den alıyor. Grubun kendini DEAŞ ile yan yana gördüğü söylenmektedir.