İsrail S-400'lerin peşini bırakmıyor

İsrail S-400'lerin peşini bırakmıyor

İsrail basını akılalmaz bir habere imza attı. Diliman Abdulkader imzalı haberde, "Erdoğan'a istediğini vermeyin, bir an önce yaptırımları uygulayın." ifadelerine yer verildi.

İsrailli medya kuruluşu The Jerusalem Post, 9 Eylül'de tatili biten ABDKongresine "Türkiye'ye acilen CAATSA yaptırımlarını uygulayın." çağrısında bulundu. Kogrenin çalışma dönemindeki ilk icraatının yaptırım meselesi olması gerektiğini yazan gazetenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın, eylül ayının sonunda New York'ta gerçekleşecek BM Genel Kurulundaki görüşmesinden önce bu çağrıda bulunması ise, İsrail Türkiye karşı "yaptırım lobisi" mi yapıyor, sorusunu akla getirdi.

İsrailli gazete, direkt olarak ABD Kongresine seslendi. Basın kuruluşu, "ABD önce 'S-400'leri almayın, yaptırımları olur' uyarısında bulundu. Sonra Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 'S-400'ler operasyonel hale getirilmezse yaptırımları uygulamayacağız' dedi. Erdoğan ABD'nin adil davranmadığını söylüyor ama ABD 'satın almayın'dan 'çalıştırmayın' söylemine geçerek, Türkiye'ye oldukça adil davrandı. Kongrenin birincil önceliği, çalışma dönemi başladığında Türkiye'ye yaptırımları uygulamak olmalıdır." sözlerine yer verdi.

Gazete, satın alınmış ve parası ödenmiş sistemlerin, Türkiye'nin ulusal güvenliğinin en ihtiyaç duyguğu anda operasyonel hale getirilmemesinin makul olduğunu savundu.

Gazete eğer gerekirse, Kongrenin Trump'ı bu konuda ikna etmesi gerektiğinin altını çizdi.