İttifak ‘içeriden’ mi sabote edildi? Danıştay ‘öğrenci andı’ kararını 6 ay önce vermiş, AK Partililer 10 Eylül’de öğrenmiş!

İttifak ‘içeriden’ mi sabote edildi? Danıştay ‘öğrenci andı’ kararını 6 ay önce vermiş, AK Partililer 10 Eylül’de öğrenmiş!

AK Parti ile MHP arasında derin bir krize yol açan sebeplerdin biri olan Danıştay’ın ‘öğrenci andı’ kararının, iki parti arasındaki ittifaka yönelik sabotaj olduğunu ortaya koyan belgeye AVAZTÜRK ulaştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki Yerel Seçim ittifakını bozmaya kadar giden Danıştay’ın ‘öğrenci andı’ kararındaki önemli bir ayrıntı, sürecin bir sabotajdan kaynaklandığı kuşkularını güçlendirdi.

Danıştay 8. Dairesinin, ‘Öğrenci andını kaldıran yönetmeliğin iptali’ yönündeki kararını 6 ay önce verdiği ortaya çıktı.

AVAZTÜRK’ün ulaştığı kararda göze çarpan ilk skandal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Danıştay’a gönderdiği savunma dilekçesinde öne çıktı. Kararda, Bakanlık savunmasının, “andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda söylenmesi” şeklinde olduğu, Dairenin de “Davalı MEB’in öne sürdüğü hususların, öğrenci andının özüne ilişkin olmadığı, icra ediliş şekline ilişkin olduğu bu nedenle de bu iddiaların andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte bulmadığı” görüldü.

Kararda öne çıkan ikinci büyük skandal ise, kararın 6 ay önce 24 Nisan 2018 günü verildiği oldu. AVAZTÜRK’ün ulaştığı Danıştay 8. Dairedeki “öğrenci andı” yargılama dosyasının içeriğinde, 6 ay önce verilen kararın taraflara tebliğinin de 10 Ekim 2018 günü yapıldığı görüldü.

6 AY ÖNCE VERİLEN KARAR ERDOĞAN’DAN GİZLENDİ Mİ?

Danıştay 8. Dairesi tarafından 6 ay önce verilen kararın, AK Parti ile MHP arasında 2019 Mart’ında yapılacak Yerel Seçimlere yönelik ittifak görüşmelerinin tamamlanmak üzere olduğu bir dönemde açıklanması, ittifak çalışmalarını hedef alan bir sabotajı da gündeme getirdi.

Bu arada; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Parti’deki bazı hukukçularla parti yetkililerinin, Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen karardan, kararın kamuoyuna açıklanmasından 1 ay önce 10 Eylül 2018 günü haberdar oldukları öne sürülürken, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün de verilen karardan, ilk günden bu yana bilgi sahibi olduğu, 8. Daire Başkanı’nın kararın tebliğini geciktirmesine karşın iktidar kanadından hiçbir girişimde bulunulmadığı öne sürüldü.

Danıştay’ın “öğrenci andı” ile ilgili kararının Adalet Bakanı ve AK Partili kimi yetkililer tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilip iletilmediği öğrenilemezken, 10 Eylül günü kararın AK Parti içindeki kimi isimlerce de konuşulduğu öğrenildi.

İTTİFAK İÇERDEN Mİ SABOTE EDİLDİ?

AK Parti ile MHP arasında MHP’nin İstanbul’da aday çıkarmayacağı açıklaması ile başlayan Yerel Seçim İttifakı’nın bitmesiyle sonuçlanan gerilimin önemli sebeplerinden biri olan Danıştay’ın “öğrenci andı” kararının, 6 ay önce 24 Nisan 2018 günü verilmesine, kamuoyuna açıklanmasından 1 ay önce 10 Eylül 2018 günü de AK Parti’nin bazı önemli isimleri tarafından konuşulmasına karşın, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ’ın, 13 Ekim 2018 günü kararı ilk defa duymuş gibi açıklamalar yapması, bu açıklamalar üzerine tartışmaların alevlenmesi ve MHP’nin af tartışmaları da eklenerek tırmanan gerilimin Yerel Seçime dair ittifak iradesini ortadan kaldırması, ittifaka yönelik sabotajın AK Parti içinden geldiği kuşkularını da güçlendirdi.

İşte Danıştay 8. Dairesi tarafından “öğrenci andına dair” 24 Nisan 2018 günü verilen kararın ilgili bölümü:

unknown-copy.jpg

AVAZTÜRK Özel