“Kanlı bir tuzak kuruluyor!”

“Kanlı bir tuzak kuruluyor!”

Cumhuriyet gazetesi başyazarı Uğur Mumcu, öldürülmeden kısa bir süre önce kaleme aldığı yazılarda, “Türkiye'de Kürt halkını Türk halkına, Türk halkını da Kürt halkına düşman edecek bir kanlı tuzak” kurulduğunu söylüyordu.

Uğur Mumcu son günlerinde yaptığı araştırmalarda ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CİA) ve İsrail İstihbarat Servisi (MOSSAD) ile Barzani-Abdullah Öcalan bağlantısını deşifre etmeye çalışıyordu. ilhami-yangin-002.png

Mumcu’nun son yazıları da bu yöndeydi.
Karanlık bir suikasta kurban gitmeden iki hafta önce (8 Ocak 1993) “Ültimatom” başlıklı bir makale kaleme aldı. Mumcu, bu yazısında, yakında yayınlayacağı kitabında, istihbarat örgütleri ile Kürt milliyetçileri arasındaki bağlantıları açıklayacağını yazmıştı.

Uğur Mumcu bu yazıdan kısa süre sonra İsrail elçisiyle bir görüşme yaptı.

Birkaç gün sonra, 24 Ocak 1993 Pazar sabahı, uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Profesyonel bir suikasta kurban giden Mumcu’nun failleri hakkında ciddi bir sonuca ulaşılamadı.

Mumcu’nun, bugünlere ışık tutacak, 8 Ocak 1993 tarihli, Ültimatom başlıklı yazısı ilgili bölümü aşağıda:


(...)

Kürt milliyetçiliğinin yayın organı "Özgür Gündem" gazetesinde bana ve İlhan Selçuk'a karşı saldırılar sürüyor.

Gazetenin imtiyaz sahibi, işadamı Yaşar Kaya, Kürtler ve Kürt ayaklanmaları konusundaki araştırmalarımıza ve yayımladığımız belgelere çok kızıyor. "Kürtçü" sözcüğüne de pek öfkeleniyor.

Araştırmadan, incelemeden ve aydınlanmadan korkmamak gerekir.

Ben kendi hesabıma Kürt milliyetçilerinin bütün yayınlarını okuyor ve bunlardan yararlanıyorum. Yakında yayımlanacak bir yayınımda, Kürt milliyetçileri ile istihbarat ajanları arasındaki ilişkilere ışık tutacak ilginç belgeler açıklayacağım. Umarım, Kürt milliyetçisi ve işadamı Kaya da bu yayınlardan yararlanır...

Türkiye'de Kürt halkını Türk halkına, Türk halkını da Kürt halkına düşman edecek bir kanlı tuzak kuruluyor. Bir takım insanlar da bu kanlı tuzağa -bilerek ya da bilmeyerek- alet oluyorlar.