Kıbrıs'ta 50 yıllık BM süreci bitti

Kıbrıs'ta 50 yıllık BM süreci bitti

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İsviçre'deki Kıbrıs Konferansı'nın başarısız olmasıyla BM parametreleriyle yürütülen 50 yıllık sürecin sona erdiğini söyledi. Ertuğruloğlu, "Bundan sonra devletten devlete müzakere olmalı" dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yürütülen Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Crans-Montana'da sadece Kıbrıs Konferansı'nın başarısızlıkla sonuçlanmadığını, 50 yıldır devam eden müzakere sürecinin de noktalandığını kaydeden Ertuğruloğlu, BM parametreleri diye ifade edilen, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon için sürdürülen müzakere sürecinin çöktüğünü belirtti.

 

Ertuğruloğlu, müzakere süreçlerine karşı olmadıklarını, Kıbrıs konusunda veya herhangi bir konuda diplomasinin bitmeyeceğine dikkati çekerek, "Diplomasi bir şekilde tekrar canlanacaktır. Ama önemli olan yeni müzakere sürecinin hangi parametrelerde hangi zeminde, kiminle kimin arasında, hangi hedefe doğru gerçekleştirileceğidir." diye konuştu.

 

"Bundan sonra devletten devlete müzakere olmalı" diyen Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

 

"Bu parametrelerle çözüm arayışı artık mümkün değil. 50 yıllık BM süreci bitti. Eşitlik olacaksa bu eşitliğin gerçek anlamda masada ortaya çıkması lazım. Yani bundan sonra devletten devlete müzakere olmalı."