Korkutan 'KIZAMIK SALGINI' açıklaması Bakan Koca'dan geldi: %86'sı İstanbul'da HEMEN aşı yaptırın: 3 doz olmalı ve...

Korkutan 'KIZAMIK SALGINI' açıklaması Bakan Koca'dan geldi: %86'sı İstanbul'da HEMEN aşı yaptırın: 3 doz olmalı ve...

Milyonlarca vatandaşın son zamanlarda giderek artan 'Kızamık' vakaları sonrası tereddütlerine ilişkin olarak 'salgın mı başladı' sorularına Bakan Koca'dan yanıt gecikmedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son zamanlarda giderek artan 'kızamık' hastalığı vakaları ve Türkiye'ye gelen 'Suriyeli' doktorlar ile ilgili olarak açıklamalar yaptı.

648cb47786b2471fbc30a356.webp

Korkutan 'KIZAMIK SALGINI' açıklaması Bakan Koca'dan geldi: %86'sı İstanbul'da HEMEN aşı yaptırın: 3 doz olmalı ve...- Bakan, “4 bin Suriyeli sağlık çalışanını istihdam ettik” sözlerine açıklık getirdi. Bakan Koca, 'Oradaki konuşma 2 yıl önceydi. Yabancı misyona göçmen sağlığı hakkında yaptıklarımızı anlattığımız bir konuşmaydı. Bugün gündeme gelmesi manidar. Göçmen Sağlığı Merkezi giderleri Avrupa Birliği fonundan sağlanıyor.' ifadelerini kullandı.716751-1405272274.jpg

Bakan Koca kızamık iddiaları ile ilgili olarak ise salgının söz konusu olmadığını belirtirken, ‘Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor.’ ifadelerini kullandı.

Bakan, 'Biliyorsunuz Göçmen Sağlığı Merkezlerindeki giderler, Avrupa Birliği fonlarından karşılanıyor. Ve Göçmen Sağlığı Merkezleri sadece yabancılara yani ağırlıklı Suriyelilere hizmet ediyor'dedi.

Koca ayrıca, 'Çalışanları da biz bir eğitimden geçirerek, Suriyeli vatandaşlardan seçerek, orada geçici süreyle sözleşmeli istihdam ediyoruz. Ve o parayı da Avrupa Birliği fonlarından ödüyoruz. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynaklarından, Suriyeli çalışan herhangi bir Doktor veya hemşireye herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu dahi değil. Üstelik biz hem Suriyeli olan sağlık çalışanıyla, göçmenlere sağlık hizmeti vererek üzerimizdeki yükü hafifletmiş oluyoruz. Avrupa Birliği fonundan da bunun giderlerini karşılıyoruz.' diye konuştu.

KIZAMIK SALGINI BAŞLADI MI? 650x344-7-soruda-kizamik-1687549074901.jpeg​​​​​​​

Bir salgın durumu söz konusu değil, kontrol altında. Tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedaviler uygulanıyor. Ayrıca filyasyon çalışmaları son derece sıkı şekilde yapılıyor.

Şu an göç nedeniyle birçok ülkede kızamığın arttığını biliyoruz. Bizde de bölgesel, İstanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde seksen altısı İstanbul’da. Ama dediğim gibi kontrol altında. Mobil sağlık ekiplerimizle takibini yapıyoruz. Vatandaşımızın hızla, eksik veya hiç aşısı yapılmayan çocuğu varsa yaptırmasını özellikle öneriyoruz. Biz 3 doz aşıyı bu dönemde önemsiyoruz. ilk iki doz 9 ve 12. aylarda , üçüncü doz ise dört yaşında yapılmalı. Aile hekimlerimiz başta olmak üzere , mobil ekiplerimizle de yaygın aşılamayı sürdürüyoruz.”