Kuzey Ankara’da 7 mahallede 50 bini aşkın insan Mustafa Tuna’dan ilgi bekliyor

Kuzey Ankara’da 7 mahallede 50 bini aşkın insan Mustafa Tuna’dan ilgi bekliyor

Ankara’da Karakum, Doğu, Baraj, Bağlariçi ve Solfasol mahallelerinde 50 bini aşkın insan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem yönetimi tarafından terkedildiği sefaletten kurtulmak için yeni Başkan Mustafa Tuna’dan ilgi bekliyor.

Başkent Ankara’nın Kuzeyinde bulunan ve 50 bini aşkın insanın yaşadığı 5 mahalle Ankara Büyükşehir Belediyesi önceki dönem yönetiminin “Kentsel Dönüşüm Çarpıklığının” kurbanı edildi. Altındağ İlçesine bağlı Karakum, Doğu, Baraj, Bağlariçi ve Solfasol mahalleleri, Ankara’nın Kuzey giriş güzergahında deyim yerindeyse 1970’lerin acımasız koşullarına mahkum edildi. Protokol Yolu üzerindeki rantsal değeri yüksek olan bölgelerde hızlı bir şekilde hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm Projesinin iç bölgelerde bulunan etaplarıyla ilgili hiçbir çalışmama yapılmaması, 7 mahallede yaşayan 50 bini aşkın insanı sefalete ve çamura teslim etti. gizemmm-002.jpg

Sürüncemede bırakılan Kentsel Dönüşüm Projesinin bağlı Karakum, Doğu, Baraj, Bağlariçi ve Solfasol mahallelerini kapsayan etap çalışması sürüncemede kalınca bölge asfalt ve doğalgaz hizmeti alamazken, bazı mahalle sakinlerinin taşınması sonucu boşalan gecekondu evler de suç çetelerinin meskeni haline geldi.

Bölge sakinleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Mustafa Tuna’dan, rantsal değeri az bulunduğu için mahkum edildiklerini söyledikleri sefalet ve çamurdan, metruk yaşam koşullarından kurtulmak için toplam proje alanı 494 hektar olan ve 7 mahalleyi kapsayan projenin bir an evvel hayata geçirmesini istiyor.

belge01-003.jpg

2015’TE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİNDEN GEÇEN KARAR UYGULANMAMIŞ

Öte yandan AVAZTÜRK’ün yaptığı araştırmalarda, 50 bini aşkın insanı zor yaşam koşullarına mahkum eden sürecin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14 Mayıs 2015 tarihinde aldığı kararın gereğinin yapılmamasının sonucu olduğu ortaya çıktı. Ankara Büyükşehir’in 14 Mayıs 2015 tarihli oturumunda, Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun söz konusu 7 mahalledeki 494 hektar alanı kapsayan “Kuzey Ankara Protokol Yolu Son Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projelerinin imar planı çalışmalarının bir an önce sonuçlandırılması ve bu proje alanlarının yapılaşma sürecinde Belediyeler ve şirketleri yanı sıra taşınmaz maliklerine de kendi binalarını kendilerince yapma/yaptırma imkanı sağlanması amacıyla ilgili birimlerce plan hükümleri oluşturulması” yönündeki raporunun oy çokluğu ile onaylanarak karara bağlandığı görüldü.

belge1-005.jpg

2016’DA DA ARAZİ ÜZERİNDEKİ AYRIŞTIRMALAR YAPILMIŞ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 14 Mayıs 2015 tarihli Meclis Kararı üzerine 2016 yılında yeni bir kararın alındığı, bu kararda da 494 hektarlık alan üzerinde tespit edilen resmi kurum arazileri, orman alanları gibi bölümlere dikkat çekildiği otaya çıktı. 14 Haziran 2016 tarih ve 1227 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararında, 494 hektar yüzölçümlü planlama alanının yaklaşık 54 hektarının Keçören, 440 hektarının da Altındağ İlçe sınırları kapsamında kaldığı,

Yaklaşık 494 hektar yüzölçümlü planlama sahasının 76 hektarının orman alanı (uygulamaya girmeyecek kısım), 75 hektarının yerleşime uygun olmayan alan olduğu, yaklaşık 165 ha. Alanın konut kullanımına ayrıldığı,

Alanda şahıs, belediye ve diğer kamu kurumlarına ait mülkiyetlerin bulunduğu,

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde belirtilen plana esas ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinin temin edildiği ve planlamada dikkate alındığı, gerekli plan hükümlerinin oluşturulduğu

1/5000 ölçekli nazım imar planının üst ölçekli 1/25000 nazım imar planına uygun olarak hazırlandığı…” hususlarının tespit edilerek, 1/5000 ölçekli nazım imar planının “onayı”na ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporunun onaylanarak OYÇOKLUĞU ile kabul edildiği görüldü.

belge2-007.jpg
belge3-006.jpg

TEK UMUTLARI MUSTAFA TUNA

50 bini aşkın insanın yaşadığı ve yüzde 75’i aşan ortalamayla AK Parti’nin oy deposu olarak bilinen 7 mahallenin, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde alınması gereken kararları alınmış olmasına karşın kışın çamura ve Ankara’nın buz kesen ayazına yazın da toz bulutuna mahkum edilmesi bölge sakinlerini isyan ettiriyor. Bölgenin yaşanan belirsizlik nedeniyle asfalt ve doğalgaz hizmeti alamadığını, belirsizlik nedeniyle mahalle sakinlerinin taşınması sonrası metruk hale gelen gecekondulara girenin çıkanın belli olmadığı ve suç çetelerinin mekanı haline geldiğini belirten bölge sakinleri, Ankara Büyükşehir Belediyesinin yeni başkanı Mustafa Tuna’nın konuya acil olarak çözüm bulmasını istiyor.

Ankara’da eski belediye yönetiminin tutumu nedeniyle rant oranı düşük bölgelerde yaşayanların mağduriyetlerini duyurmakta zorluk çektiğini, Mustafa Tuna’nın başkanlığa gelmesi sonrası umutlandıklarını belirten 7 mahallenin sakinleri yine seslerini duyuramamaları durumunda protokol yolunda eylem dahil her yola başvuracaklarını dile getirdiler.

İŞTE ANKARA’NIN GİRİŞİNE PROTOKOL YOLUNA SADECE BİRKAÇ YÜZ METRE MESAFEDE YAŞAMASINA RAĞMEN SESLERİNİ DUYURAMAYAN 50 BİNİ AŞKIN İNSANIN MAHKUM EDİLDİĞİ AĞIR KOŞULLARI BARINDIRAN BÖLGEDEN KARELER…

foto1-002.jpg

foto2-003.jpg

foto3-003.jpg

foto4-004.jpg

foto5-001.jpg

foto6-001.jpg

foto7-001.jpg

AVAZTÜRK Özel