MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat: 'Vatandaş AK Parti’den başkasının sorunları çözeceğine inanmıyor'

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat: 'Vatandaş AK Parti’den başkasının sorunları çözeceğine inanmıyor'

İsabetli araştırmaları ile siyaset ve seçmen eğiliminin nabzını tutan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve AVAZTÜRK Yazarı Mehmet Ali Kulat son gelişmeleri ve sahadaki yansımaları değerlendirdi.

2019 için sahada halkın nabzından İYİ Partinin karşılığına ve AK Parti MHP işbirliğine kadar bir çok konudaki soruları cevaplandıran Mehmet Ali Kulat, vatandaşın ekonomi dahil bir çok sorunu öncelediğini ancak bu sorunları AK Partiden başka bir partinin çözeceğine de inanmadığını söyledi. İşte Kulatın birbirinden ilginç o tespitleri

SORU: AK PARTİ seçmeninin bir alternatifi var mı? AK PARTİ seçmeni bir başka partiye oy vermek istese bu hangi parti olur?

CEVAP: Kurulduğu günden bugüne Türkiye’deki seçmenlerin (ilk kez oy kullanacak seçmenler hariç) % 80 lik bir bölümü en az bir yada birden fazla seçimde AK Parti’ye oy vermiştir. Bu oy vermede farklı gerekçeler vardır. Ama sonuçta dünya rekoru diyebileceğimiz bir oranla karşı karşıyayız. Bir başka rakam verelim kurulduğu günden bugüne AK Parti’den teşkilat yöneticisi, belediye meclisi, il genel meclisi, belediye başkanlığı ya da milletvekilliği için aday adayı olanları sayısı Vatan Partisi ne oy verenlerin 3 katıdır. 

Bu girişi yapma nedenim şudur. AK Parti’ye bugüne kadar oy veren seçmenin şu an yarısı bugünde AK Parti’dedir. Diğerleri zaten başka partilere yıllar içinde gidebilmiştir. Ancak en az geçirgenlik CHP ile AK Parti arasındadır. Öyle ki; AK Parti’nin dip yaptığı 7 Haziran’da da, AK Parti’nin tavan yaptığı 1 Kasım’da da CHP’nin oy oranı % 25’dir.

Dolayısıyla AK Parti seçmeni açısından CHP alternatif değildir. Bu noktada iç Anadolu, Akdeniz ve Trakya da MHP-AK Parti, Güneydoğu-Doğu ve Metropol varoşlarında da HDP-AK Parti geçirgenliği vardır. Yeni kurulan İYİ Parti AK Partili seçmenin gözlemlediği, ancak şu an itibarıyla halen oy vermeye ikna olduğu bir parti olarak durmamaktadır. Zira AK Parti seçmeni FETÖ duyarlılığı en yüksek seçmen olup İYİ Parti ile FETÖ iltisakı var mı yok mu konusunda zihnen ikna olmuş değildir.

Şu an itibarıyla Türkiye’de seçmen davranış profili incelendiğinde AK Partili seçmenlerin partilerine karşı kızgınlık, kırgınlık ve küskünlüğü olsa da; oy verecek kadar ikna olduğu yani iktidara alternatif gördüğü, yarınları bugünkü yönetimden daha iyi yöneteceğine inandığı bir siyasi parti bulabilmiş değildir. Ülkenin sorunu iktidar değil alternatif muhalefet sorunudur.

SORU: AK PARTİ içinde yaşanan gerilimler AK PARTİ seçmenini etkiliyor mu?

CEVAP: AK Parti içinde belediye başkanları her an istifası istenir endişesini göstermekte, belediye bürokratları da yakında gidecek olarak gördüğü belediye başkanının yönettiği belediyede riskli evrak imzalamamaktadır. Herkesin herkesi Fetöcü yada yolsuzlukla suçladığı bir süreç yaşanmakta ancak bu gerilimi AK Partililerin kendi ifadeleriyle NASILSA REİS BU İŞİ ÇÖZER değerlendirmeleriyle ile ifade ettiklerini görüyoruz. Gerilim yenilenmeyi gerekli kılmaktadır. Cumhurbaşkanı 2019 seçimlerine tabandan gelen eleştirilerden arınmış bir kadroyla girme gayretindedir.

SORU: 2019 Başkanlık seçimi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek ne durumda?

CEVAP: Şu an itibarıyla Cumhurbaşkanlığı için tartışmasız en güçlü aday Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ancak; % 51 önemli bir hedeftir. MHP’nin şartsız desteği olacağı anlaşılsa da muhtemelen farklı kitlesel seçmen gruplarına yönelikte adımlar atılacaktır. O adımların atılmasına, muhalefetin alternatif adaylarına göre süreç şekillenecektir. Şimdilik muhalefetin adayı belli olmadığı için net bir değerlendirme yapmak mümkün görülemez.

SORU: Sağ seçmen İYİ Parti hakkında ne düşünüyor?

CEVAP: Meral Akşener’in partisi İYİ Parti kuruluş öncesi sahada ciddi heyecan oluşturdu. Ancak kuruluş sonrası beklenmedik hayal kırıklığı görülüyor. Partinin konumlandığı yer, kurumsal kimliği, vizyon ve misyonu tabanda yeterince anlaşılmayınca seçmen kendini geri çekti. Bu kadar kısa sürede yükselen bir değer nasıl bu kadar basit tüketiliyor biz de hayretlerle izliyoruz. Profesyonellikten uzak acemilikler yaşanıyor. İYİ Parti şu anda kendini orta bir noktaya konumlandırmaya çalışırken seçmen nazarında  “ne İsa’ya ne Musa’ya” yaranamama durumuna geldi. Bizim araştırmalarımızda görülen şu an için İYİ Parti % 5’lik oy oranının % 3,5’unu MHP’den, % 1’ini  CHP’den, % 0,5’ni de AK Parti’den alıyor.

SORU: Olası bir erken seçimde sonuçlar nasıl olur?

CEVAP: Olası bir erken seçimde ne olur? Soruna erken seçim kararı alındıktan sonra bakmak lazım ama yarın seçim olsa diye soru sorarak yaptığımız son araştırmamızda AK Parti % 40, CHP % 22, MHP % 8, HDP, % 8, İYİ Parti % 5, Diğerleri % 2, KARARSIZ % 15 de da durmaktadır. Tabii ki kararsızları matematiksel dağıttığınızda Bambaşka bir fotoğraf çıkar. Ancak benim kişisel deneyimim “kararsız” seçmen seçimin çok yakın olmadığı böyle bir zamanda kararsızım diyorsa çoğunlukla iktidarın yanında durmamaktadır.

SORU: Baraj tartışmalarında MHP ve HDP için durum nedir?

CEVAP: MHP ve HDP son bir yılda nerdeyse tüm araştırmalarımızda baraj altı görülmekte ancak Doğu ve Güneydoğu’da yapılan anketlere verilen cevaplar çekinceli cevaplar olup bana göre sağlıklı değil. Bu nedenle şu an Güneydoğuya özel çoklu bir müstakil çalışma yapıyoruz.

SORU: Rıza Sarraf Davası ve ortaya çıkan belgeler sonrası sandıkta bir değişim söz konusu olabilir mi?

CEVAP: Rıza Sarraf davasının toplumsal etkisini şu an sahadaki ekiplerimiz soruyorlar. İlk gelen veriler bu davaya bakışın Cumhurbaşkanının Türkiye’ye karşı bir ekonomik diz çöktürme söylemi istikametinde toplumsal karşı kabule dönüştüğü’ bu davadan AK Parti’nin zarar göreceği beklentisi içinde olanlarında beklentisinin aksine vatandaşın Cumhurbaşkanını desteklemesi gerektiği algısına dönüştüğünü göstermektedir.

SORU: Enflasyon, yüksek vergiler, dövizdeki artış derken vatandaş ciddi krizde. Peki, bu sokağa nasıl yansıyor?

CEVAP: Bunlar doğru ancak vatandaş AK Parti’den başkasının bu sorunları çözebileceğine inanmıyor. Geçmişteki ekonomik krizleri de AK Parti aştığı için umut yine AK Parti’de diyor. Muhalefet maalesef bir alternatif ekonomik proje sunamıyor. Muhalefetin Ekonomi kurmayları toplumsal kabul oluşturamıyor. Ekonomi seçmenin oy vermede ilk kriteriz ama bizim toplumumuz ekonomide maceraperest değil. Muhalefet ne zaman iyi bir ekonomik vizyon ortaya korsa dengeler değişir ama şu an bunun emaresi yok.

SORU: Sizce işsizlik verilerinin sandığa yansıması nasıl olur?

CEVAP: Yukarıda ekonomik kriz konusundaki soruya verdiğim cevap gibi işsizliği de muhalafetin çözebilme reçetesine vatandaş inanmıyor. Hatta böyle bir reçetesi var mı onu da bilmiyor. Zaten sorun alternatifsizlik sorunudur.