MAK seçim anketi sonuçlarını açıkladı.... İşte sonuçlar

MAK seçim anketi sonuçlarını açıkladı.... İşte sonuçlar

MAK anket şirketi, Haziran anketi sonuçlarını açıkladı. MAK'ın anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda yüzde 51,5 ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanıyor.

Araştırmanın Kimliği

Bu çalışma 01 - 06 HAZİRAN 2018 tarihleri arasında 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ TÜRKİYE POLİTİK GÜNDEM ARAŞTIRMASI üst başlığı ile MAK DANIŞMANLIK tarafından 30 BÜYÜKŞEHİR ve (AMASYA ARTVİN, BATMAN, BİTLİS, BOLU, DÜZCE, GİRESUN, KARAMAN, KASTAMONU, KIRIKKALE, GÜMÜŞHANE, SİNOP, BİLECİK, YOZGAT, UŞAK, OSMANİYE, KIRKLARELİ, KARABÜK, KARS, KÜTAHYA, NEVŞEHİR, AKSARAY) 22 il, 134 ilçe de 5400 kişi ile YÜZYÜZE görüşmelerle yapılmıştır.

Araştırmanın; finansmanını MAK Araştırma Değerlendirme Danışmanlık A.Ş. karşılamış olup; Araştırmanın analiz ve değerlendirme çalışmalarını MAK Araştırma Değerlendirme Danışmanlık A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ARGEDER DÜŞÜNCE ENSTİTÜSÜ hazırlamıştır. 

Araştırma Türkiye'de yapılan son iki genel seçim sonuçlarının kota bazlı değerlendirilmesiyle mukayeseli sonuçlar içermektedir.

MAK Danışmanlık olarak yaptırttığımız bu çalışmada toplumun sosyo-kültürel ortalamasına uygun doğru ve yeterli denek belirleme, bu deneklere bağlı olarak verilerin çoklu analizlerle ölçümlenmesinde LİKERT METODU kullanılmıştır. Saha çalışmasında %1.2 yanılma / hata payı ile değerlendirme yapılmıştır.

Araştırmada deneklerin belirlenmesinde % 53.5 erkek, % 46.5 bayan olmak üzere cinsiyet dengesi oluşturulmaya çalışılmıştır.

MAK Anket Şirketi, cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekilliği seçimlerine dair yapmış olduğu araştırmaların sonuçlanı kamuoyu ile paylaştı. 

Şirket tarafından paylaşılan sonuçlar 22 il, 134 ilçe de 5400 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda elde edildi. 24 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan seçimlere dair MAK Anket Şirketinin tahminleri şu şekilde,

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN OY ORANI YÜZDE 51,3

MAK Anket Şirketi seçim sonuçlarına dair yapmış olduğu araştırma açıklamasında, araştırmanın Türkiye'de yapılan son iki genel seçim sonuçlarının kota bazlı değerlendirilmesiyle mukayeseli sonuçlar içermekte olduğunu ve saha çalışmasında %1,2 yanılma / hata payı ile değerlendirme yapıldığını duyurdu. 

Şirket tarafından 5400 kişi ile yapılan araştırmaya katılanların % 53,5 erkek, % 46.5 bayan olduğunu bildirdi. MAK Anket Şirketinin sonuçlarına göre ankete katılanların verdikleri oy oranları şu şekilde, 'kararsızların oy oranları hariç) Ak Parti 42, CHP 23,5, MHP 9, İYİ Parti 10, HDP 9, SAADET 2, HÜDA-PAR 0,5.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik katılımcılara yöneltilen 24 Haziran 2018 seçimlerinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı olarak kime oy vereceksiniz? Sorusuna verilen yanıtların dağılımı şöyle. Kararsızların matematiksel dağılımı sonrası seçmenlerin % 51,5 ü Recep Tayyip ERDOĞAN, % 24,4 u Muharrem İNCE, % 12,5 i Meral AKŞENER, % 8,8 sı Selahattin DEMİRTAŞ, % 2,2 Temel KARAMOLLAOĞLU, % 0,6 Doğu PERİNÇEK yanıtını verdi.