Rolls, Türkiye ile jet uçağı motorları üretimi konusunda güç birliği yaptı

Rolls, Türkiye ile jet uçağı motorları üretimi konusunda güç birliği yaptı

Rolls-Royce, Türkiye’nin Kale Grubu ile uçak motorları üretimi amaçlı bir ortaklık girişimi gerçekleştirdi. Bu ortaklıktan doğacak üretim çalışmalarına, Türkiye’deki TF-X savaş jetleri programı da dahil edilmesine karar verildi.

Türk Endüstri Birliği uyarınca, ayni zamanda FTSE 100 uzay mekiği motoru üreticisi Rolls-Royce, Kale Grubu ile yaptığı ortaklığın yüzde 49 oranındaki hissesine sahip olacak iken, Kale Grubu anlaşmanın yüzde 51 hissesini elinde bulunduracak.

Kale Grubu, uzay endüstrisi alanında, halen bu alanda gösterdiği faaliyetlerinde yapısal ürünler, montaj parçaları ve özel setler üretmeye devam ediyor.

TF-X, Türk Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin, yurt içinde üretilen ilk savaş jeti olma özelliği taşıyacak.

Rolls-Royce ile Kale ortaklığı, sözü edilen bu proje üzerinde hızla çalışmayı hedefliyor.

Ocak ayında, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edişi sırasında, Savunma ve Güvenlik alanında faaliyet gösteren BAE Sistemleri şirketinin Türkiye ile £100 Milyon Pound’luk anlaşma yapması akabinde, Rolls’un muhtemel ortaklığı oluştu. Böylece, araştırma ve geliştirme dahil olmak üzere, bu projenin ana safhasının desteklenmesi amaçlanmaktadır.

NATO üyesi Türkiye, bu oluşuma dahil ülkeler arasından ‘ordu gücü büyüklüğü alanında’ ikinci sırada yer almaktadır ve ülke 2020’den itibaren, 250 savaş uçağı üretmeyi planlarken, böylece yerli mali üretimiyle Amerikan üretimi F-16’lari değiştirmeyi amaçlamaktadır.

AVAZTURK/Londra