Salih Müslim takasına MİT formülü

Salih Müslim takasına MİT formülü

Çekya’da yakalanan PYD Terör örgütünün eski elebaşlarından Salih Müslim’in Türkiye’ye iadesinin sağlanması için çalışmalara başlandı.

PYD terör örgütü ele başlarından Salim Müslim’in Çekya’da yakalanmasının ardından Türkiye’ye iade edilmesi için yapılan çalışmalar hız kazandı. Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlar Salih Müslim’le takas edilecek iki Çekya Cumhuriyeti vatandaşı için formül arayışına girişti. Yapılan çalışmada takasa Milli İstihbarat teşkilatının kanunun 26. Maddesinin altyapı oluşturulduğu bildirili.

DEVLETİN ÂLİ MENFAATLERİ

Salih Müslim Çekya’da gözaltına alındıktan sonra Ankara kırmızı alarma geçti. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri bakanlığı ayrı ayrı girişimlerde bulunurken ilgili kurumların görevlilerde zaman zaman bir araya gelerek konuyla ilgili çalışma yaptı. Yapılan çalışmalarda Salih Müslim’in Türkiye’ye iadesinin sağlanmasının yanı sıra takas formülde masaya yatırıldı. Türkiye’de hükümlü bulunan iki Çekya vatandaşının Salih Müslim’le takas edileceği iddiaları basında yer almaya başladı. Ancak güvenlik bürokratları yaptıkları çalışmalarda iki Çek vatandaşın adli suçlu oldukları dolayısıyla Salih Müslim’le takas yapılmalarının söz konusu olmadığı görüşüne vardı. Ancak yine de yapılan literatür taramasında takas yoğunluğunda açık olduğu ve MİT kanunun 26. Maddesinin “Devletin âli menfaatleri gereği” takasa olanak sağladığı görüldü.

Öte yandan elde edilen bilgilere göre

Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.

AVAZTURK