Samsun’un Canik Belediyesi Kentsel Dönüşümü ‘Rantsal Dönüşüm’e mi çevirdi?

Samsun’un Canik Belediyesi Kentsel Dönüşümü ‘Rantsal Dönüşüm’e mi çevirdi?

Samsun’da Canik Belediyesi’nin 2007 yılında kamulaştırdığı ve içerisinde Hurdacılar Sitesi’nin de bulunduğu bölge ile ilgili tartışmalar bitmiyor.

Samsun’un Canik İlçesi, Yenimahalle 12482 ada 5 Parselin de bulunduğu bölgede, Belediye tarafından Kentsel Dönüşüm adı altında yapılan kamulaştırmanın gün geçtikçe bir RANTSAL DÖNÜŞÜM amacı taşıdığı ortaya çıktı.

TOKİ’nin de dahil edildiği Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında vatandaşların elinden önce metrekaresi 300 TL’ye alınan mahkemeye yapılan itiraz üzerine 800 TL’ye çıkan arazi, 3 bin 500 TL civarında bedelle satışa çıkarıldı.

VATANDAŞTAN KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKÇESİYLE KAMULAŞTIRILIP RANTSAL ALAN YAPILMIŞ

Hurdacılar Sitesi’nin de bulunduğu bölgede kamulaştırılan alanlar ve belediye arazileri ile 80 dönüme yakın bir alan oluşturulurken, Canik Belediyesi’nin, vatandaştan bedelinin 1/3 fiyatına kamulaştırarak aldığı alanı 80 dönümlük Kentsel Dönüşüm projesinden ayırdığı, TOKİ’ye de kazık atarak bu alanı satışa çıkardığı öne sürüldü.

Konu ile ilgili kamuoyuna açıklamalarda bulunan Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, “Benim esnaf sanatkarımdan vatandaşımdan metrekaresi 800 TL’ye alınan arsalar 3 bin 500 TL’ye satılamaz. Eğer arsalar kamulaştırılırken ne dediyse onun yapılmasını istiyoruz. Biz kesinlikle kentsel dönüşüme karşı değiliz. Biz kentsel dönüşümün şekil değiştirilerek rantsal dönüşüme çevrilmesine karşıyız. Belediye borçlarını kapatacaksa vatandaştan cüzi fiyata aldığı arsaları fahiş fiyatlarla satma yoluna gitmesin. Vatandaşın sırtından para kazanmak ne zaman hizmet olmuş?” diye tepki gösterdi.

SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK

Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in bütün girişimlere rağmen vatandaşın arsasını önce bedelinin üçte bir fiyatıyla Kentsel Dönüşüm adı altında kamulaştırıp daha sonra kentsel dönüşüm alanında çıkarması ve kamulaştırma bedelinin 3 katından fazla fiyata satmasının, devlet eliyle vatandaşın gayrimenkulüne çökmek olduğu serzenişinde bulunan bölgedeki arsa malikleri de, konunun yargı aşamasında yargıya müdahale edildiğini, adaletin tecelli etmesi için mücadelelerini sürdürdüklerini, İçişleri Bakanlığının konu ile ilgili görevlendirdiği müfettişlerin ilk raporlarının lehe olduğunu ancak daha sonra bu idari soruşturmaya da müdahale edildiği yönünde kuşkularının bulunduğunu belirttiler.

Halen konunun Yargıtay Hukuk dairesinde olduğunu ve haklarının gasp edilip fahiş fiyatla satışa çıkarılması adaletsizliğinin durdurulması için yargıya güvenlerini kaybetmediklerini belirten arsa sahipleri, “yargıdan beklentimiz hukukun dışına çıkarak bizi kayırmaları değil hukukun gereğini yapmaları. Bir kamu kuruluşunun Kentsel Dönüşüm adı altında kamulaştırdığı arsaları daha sonra o alanın dışına çıkarıp aynı konumda kamulaştırma bedelinin 3-4 katına satması hukuk devleti ve hukukun ilkeleriyle bağdaşmaz” dediler.

İşte Canik’te gündemden düşmeyen o alan:

unnamed-4-001.jpg

AVAZTÜRK