Sözlü’nün, ‘5 YIL HAPİS’ cezası aldığı iddialar için ‘İFTİRA’ davası açtığı Çakır ve Kızılkaya’ya mahkemeden ‘BERAAT’

Sözlü’nün, ‘5 YIL HAPİS’ cezası aldığı iddialar için ‘İFTİRA’ davası açtığı Çakır ve Kızılkaya’ya mahkemeden ‘BERAAT’

AVAZTÜRK’ün 21 Ocak 2016 günü “Adana mavrası değil; 4 milyonluk SÖZLÜ soygun” başlığıyla yayınladığı haber dolayısıyla Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün açtığı “hakaret ve iftira” davasında karar verildi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, “Ceyhan Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 5 milyon lirayı aşkın bir ihalede usulsüz ödemeye imza attığı, yüzde 80’lik kısmı bitmeyen bir işin tamamının bitirilmiş gösterilerek ödeme yapıldığı” yönündeki iddiaların belgeleriyle birlikte yayınlandığı 21 Ocak 2016 günkü “Adana mavrası değil; 4 milyonluk SÖZLÜ soygun” başlıklı haberimize dair açtığı davada karar verildi.

Adana 9. Asliye Ceza Davasında görülen ve Genel Yayın Yönetmenimiz Zihni Çakır ile haberimizi alıntı yaparak kullanan Adanalı gazeteci Zeki Kızılkaya’nın sanık olarak yargılandıkları davada, mahkeme “Suça konu yazılan yazıların gazetecilik haber ve eleştiri hakkı kapsamında değerlendirildiği, eylemin suç oluşturmadığı bu şekilde yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu anlaşıldığından” Zihni Çakır ve Zeki Kızılkaya’nın, “üzerine atılı suçtan 5271 sayılı CMK’nın223/2-a maddesi gereğince AYRI AYRI BERAATLARINA” karar verdi.

Davanın gerekçeli kararında, Zihni Çakır’ın soruşturma ve yargılama sürecinde, haberin gazetecilik faaliyetleri kapsamında elde edilen belgelere dayandığını, AVAZTÜRK’ün haberi üzerine başlayan yargılama sürecinde, Hüseyin Sözlü’nün habere konu iddialardan yargılamasının sürdüğünü, hakaret ya da iftira suçlamasını reddettiğini, Adanalı Gazeteci Zeki Kızılkaya’nın ise, suça konu haberi AVAZTÜRK’ten alıntı yaparak kullandığını, hakaret ya da iftira suçlamalarını kabul etmediğini belirttiği de yer aldı.

Bilindiği gibi AVZTÜRK, dava konusu haberde, Sözlü’nün Ceyhan Belediye Başkanı olduğu döneme dair kimi iddialara yönelik hazırlanan ve “Yapım işinin sözleşme bedeli 5. 602.889,26 TL olup; yüklenici firmaya 26/12/2014 tarihinde en son hazırlanan 5. Hakkediş ile toplam 5.909.482,48 TL ödenmiştir. Yapım işinin fiili durumu ile ilgili olarak; 21/4/2014 tarihinde Fen İşleri Müdürlüğünce yerinde yapılan inceleme raporları neticesinde KDV hariç 1.867.059,76 TL’lik imalatın yapıldığı, 4.042.373,72 TL’lik imalatın yapılmadığı halde hak edişin ödendiği raporlarında belirtilmiştir” ifadelerinin öne çıktığı Bilirkişi Raporlarını yayınlamıştı.

 

11-002.jpg

 

AVAZTÜRK’ün belgelere dayanan haberi üzerine yargı süreci hızlanmış, savcılık “Edimin ifasına fesat karıştırmak ve rüşvet almak” suçlamasıyla Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açmış, Hüseyin Sözlü’nün 19 yıla kadar hapsini istemişti. Aralarında belediye çalışanı, firma yetkililerinin de olduğu diğer 14 sanık hakkında ise aynı suçlardan 7 ile 19 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları talep etmişti.

Adana 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 21 Şubat 2017 tarihli son duruşmasında, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ihale usulsüzlüğünden 5 yıl hapis cezasına çaptırılırken, rüşvet suçundan beraat etmişti. Sözlü ile birlikte yargılanan diğer sanıklar da 5’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

sozlu_karar1.jpgsozlu_karar_2.jpgsozlu_karar_3.jpg

AVAZTÜRK