TRT Genel Müdürlüğü atama süreci yarın başlıyor! En güçlü isim İbrahim Eren

TRT Genel Müdürlüğü atama süreci yarın başlıyor! En güçlü isim İbrahim Eren

Şenol Göka’nın istifası sonrası boşalan TRT Genel Müdürlüğü için süreç yarın başlayacak. TRT Kanunu çerçevesinde RTÜK tarafından belirlenecek 3 isim içinden Bakanlar Kurulu tarafından yapılacak atama için TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren en şanslı

Geçtiğimiz günlerde istifasını sunan Şenol Göka’dan boşalan TRT Genel Müdürlüğü için, TRT kanununun 13. Maddesine dayanan süreç yarın başlayacak. Kanunun 13. Maddesindeki, ”Genel Müdür, Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu tarafından teklif edilen üç aday arasından Bakanlar Kurulu Kararı ile atanır” hükmü doğrultusunda başlayacak süreçte en güçlü isim ise TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren görünüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un İbrahim Eren’in Genel Müdürlüğü üzerinde mutabakata vardığı belirtilirken, Eren’in, Genel Müdürlük için 3 isim önerecek olan RTÜK’ten çıkmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Bilindiği gibi RTÜK’te TBMM’de temsil edilen partilerin sandalye dağılımına göre seçilen toplam 9 üye bulunuyor. Bu üyeler, yarın (16 Mayıs 29017) ilan edilecek takvime göre adaylık için başvuracak isimler arasından, 3 ismi seçim Bakanlar Kurulu’nun onayına sunuyor. Bakanlar Kurulu bu isimler arasından birini TRT Genel Müdürü olarak atıyor.

RTÜK’un yarın yapacağı toplantı ile açıklanacak adaylık başvuru takvimine göre 15 gün içerisinde adaylık kriterlerine sahip olanların başvuruları alınacak. Alınan başvuruların son incelemeleri yapıldıktan sonra toplanacak RTÜK üyeleri, başvuruculardan 3 ismi seçerek Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak. 4 Üyesi bulunan AK Parti ile 2 Üyesi bulunan MHP’nin, aday belirleme sürecinde ortak hareket etmesi beklenirken, bu isimler arasında İbrahim Eren’in yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bilindiği gibi TRT’nin son dönem dünyanın her tarafından büyük ilgi toplayan Diriliş Ertuğrul, Payitaht gibi dizi projeleri bizzat Eren’in öncülüğünde hayata geçirilmişti.

Bu projelerin büyük ilgi görmesi sonrasında başta FETÖ’nün sosyal medya örgütlenmesi ile geçmişte yayın yapan medya organları Eren’i hedef tahtası haline getirmişti.

15 Temmuz sonrasında ise; bazı çevreler TRT ile ilgili geçmişten gelen hesaplarını da boca ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bürokraside en çok güvendiği isimlerden biri olan Eren’i itibarsızlaştırma kampanyası başlatmıştı.

Eren Cumhurbaşkanı Erdoğan tercihiyle Genel Müdür yardımcılığına getirildiğinde, İbrahim Şahin döneminden kalma ve FETÖ'ye finans aktardığı düşünülen bütün dış yapımları sonlandırmış, FETÖ ile ilişkili şirketlerin kurumdan iş yapmasını engellemişti. Eren aynı şekilde kurumdaki FETÖ yapılanmasına da önemli darbeler vurulması için büyük çaba sarf etmişti.

İBRAHİM EREN KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan İbrahim Eren, teknoloji ve medya alanında farklı şirket ve kurumlarda üst düzey görevlerde bulunmuştur.

Londra’da bulunan University of Westminster’dan medya yöneticiliği alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Eren, Türkiye’nin önde gelen kanallarından ATV’de 3 yıl boyunca Genel Müdür Yardımcılığı yapmıştır. 2013 yılından beri Türkiye Radyo -Televizyon (TRT) kurumunda genel müdür yardımcılığı görevini yürütmektedir.

TRT'de, TRT 1 ve TRT World’ ün de içinde olduğu 11 kanaldan sorumlu olan İbrahim Eren, Türk Telekom AŞ.'de yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra TİAK yönetim kurulu başkanlığı ve International Emmy direktörlüğü görevlerini yürütmektedir.

İbrahim Eren evli ve 3 çocuk babasıdır.

AVAZTÜRK/Ersin Yıldız