Türk Filmleri 3. Kez Kırgızistan’da

Türk Filmleri 3. Kez Kırgızistan’da

Türk sineması Yerli Düşünce Derneği'nin geleneksel hale getirdiği “Bişkek Türk Filmleri Haftası” kapsamında Kırgız sinemaseverlerle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenecek etkinlik için Türkiye Bişkek Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde basın lansmanı düzenlendi.

Topçu: ”Bu etkinlikler ilişkilerimizin gelişmesine de ciddi katkılar sağlamaktadır”

Basın lansmanında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu “Türkiye, devlet-millet el ele, ata topraklarımızdaki kardeş ülkelerle siyasi, ekonomik, ticari, kültürel alanlardaki ilişkilerini daha da güçlendirmek için çok büyük çaba ve gayret sarf etmektedir. Türkiye-Kırgızistan ilişkileri de bu çerçevede artarak ilerlemektedir. Yerli düşünce Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarımızın yapmış olduğu bu türden kültür faaliyetleri ise kardeşliğimizin daha da pekişmesine vesile olduğu gibi, diğer ilişkilerimizin gelişmesine de ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi.

ekran-resmi-2019-04-22-17.25.35.png

“El gide gele kardeş olur; kardeş gitmeye gelmeye el olur”

Sosyal, ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerin, bütün Türk Keneşi devletleri arasında artarak yapıldığına gururla şahit olduklarını belirten Topçu “bizler, dünya var oldukça var olacak, yedi ayrı hür ve müstakil devlet, aynı atanın çocukları olan tek milletiz. Rahmetli ninem derdi ki; ‘el gide gele kardeş olur; kardeş gitmeye gelmeye el olur.’ Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, KKTC ve Türkiye’de yaşayanlar birbirlerini sık sık kültürel, ticari, turistik ve sosyal faaliyetler çerçevesinde görmeli ve birbirlerinin konuğu olmalılar ki, binlerce yıl ayrı kalmış olsak da, aynı kan, aynı can, aynı dil, aynı dinden kardeş olduğumuz gerçeğini bizzat görerek birbirimizi el görmeyelim” şeklinde konuştu.

Topçu’dan 23 Nisan Mesajı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili de mesaj veren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu “99 yıl önce açılan, milli mücadelemizin, milli irademizin ve milli egemenliğimizin tecelli ettiği meclisimizin ilk başkanı, bu önemli günü geleceğimizin teminatı çocuklarımıza hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Tüm çocuklarımızın bu müstesna bayramını gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Lansmana Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Denetleme Kurulu toplantısı için Bişkek’te bulunan Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun yanı sıra Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve Ak Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Sebahattin Balcı, oyuncu Hande Katipoğlu, 3. Türk Filmleri Haftası koordinatörü yönetmen Öner Kılıç, Rafadan Tayfa film yönetmeni İsmail Fidan, “Çakallarla Dans” film serisinin yapımcısı Ali Tanrıverdi, ebrû sanatçısı Suna Koçak, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Etkinlik kapsamında Bişkek'teki Manas Sineması'nda bir hafta boyunca "Bizim için Şampiyon", "Çakallarla Dans 5", "Organize İşler 2: Sazan Sarmalı", "Börü" filmleri ve "Rafadan Tayfa" çizgi filmi Kırgız sinemaseverlerinin beğenisine sunulacak. Festivalin açılışı Türkiye'de büyük ilgi gören ve dünyaca ünlü jokey Halis Karataş'ın hayat hikâyesini anlatan "Bizim için Şampiyon" filmi ile gerçekleştirilecek.