Wikipedia’dan “Türkiye’yi Özledik” kampanyası

Wikipedia’dan “Türkiye’yi Özledik” kampanyası

10 ay önce erişime engellenen dijital ansiklopedi Wikipedia, “Türkiye’yi Özledik” isimli bir kampanya başlattı.

Dünyanın en büyük ve sürekli güncellenen ansiklopedisi Wikipedia (Türkçesi Vikipedi), 10 ay önce Türkiye’de erişime engellenmişti. Bugün Facebook sayfasından “We Miss Turkey” (Türkiye’yi Özledik) isimli bir kampanya başlatan Wikipedia Vakfı, bir hafta boyunca Türkiye’ye dair içerikler paylaşacaklarını duyurdu.

Kullanıcılarının Türkiye'ye dair sorularını yanıtlayacağını duyuran Vikipedi, ayrıca destekçilerinden Facebook profil fotoğraflarına “We Miss Turkey” yazılı çerçeveleri eklemelerini istedi.

Kullanıcılar bir hafta boyunca #WeMissTurkey etiketini kullanarak Vikipedi’ye Türk kültürüne ve güncel olaylara dair sorular sorabilecek.

Vikipedi'nin bu hamlesinin ardından engellenmesine sebep olan içerikleri güncelleyebileceği ve erişim engelinin kaldırılması için yeni girişimlerde bulunabileceği tahmin ediliyor. Ancak Vikipedi'den bu iddiayla ilgili bir açıklama yapılmadı.

VİKİPEDİ NEDEN ENGELLENDİ?

Habertürk tarafından yetkililerden alınan bilgiye göre, Vikipedi içerisinde Türkiye'yi terörle aynı düzlemde gösteren içerikler tespit edilerek bununla ilgili girişimler başlatılmıştı. Site yetkilileriyle gerekli yazışmaların yapılmasının ardından söz konusu içeriklerin kaldırılmadığı tespit edildiği için Wikipedia sitesine erişim engeli konulmuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan bilgiye göre, Vikipedi'ye söz konusu içeriklerin kaldırılması için uyarılarda bulunulduğu belirtilmişti.

Yetkililer, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğunu bildirmişti.

1865187_620x410.jpg

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Vikipedi'nin söz konusu içerikleri güncellemesi, Türkiye'de bir temsilcilik açması, vergi ödemesi ve mahkeme kararlarına uyması durumunda erişimin engelinin kaldırılacağını açıklamıştı.