Yalçın Topçu Mahtumkulu Firaki Şiir Bayramı’nı kutladı

Yalçın Topçu Mahtumkulu Firaki Şiir Bayramı’nı kutladı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Türkmenistan Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde 27 Haziran tarihinin Türkmenistan’da Mahtumkulu Firakı Şiir Bayramı olarak kutlanması sebebiyle düzenlenen programa katıldı.

İstiklal Marşı'nın ve Türkmenistan milli marşının okunmasıyla başlayan programda, Dikmen Vadisi Türkmenistan Parkı'ndaki Mahtumkulu Firakı'nın heykeline çelenk bırakıldı.

Topçu “Mahtumkulu 18. yüzyılda yazdıklarıyla bugün nasıl olmamız gerektiğini ifade etmiştir”

Programdaki konuşmasına Türkmen mutasavvıf şair ve düşünür Mahtumkulu Firaki’nin bir dörtlüğüyle başlayan Topçu “Mahtumkulu şiirlerinde halkın isteğini, arzusunu, derdini, sevincini, ayrılığını, gurbeti, ifade etmiştir ve vatanseverlik, kahramanlık mertlik ve namertlik gibi değerlerin üzerinde durmuştur. 18. yüzyılda yazdıkları ile Türkmen'e yani bizlere bugün nasıl olmamız gerektiğini ifade etmiştir. Mahtumkulu’nu rahmetle anıyor, her yıl 27 Haziran’da ata yurdumuz Türkmenistan’da büyük bir coşkuyla kutlanan Mahtumkulu Firaki Şiir Bayramını kutluyorum. Allah inşallah ata yurdumuz Türkmenistan'a kıyamete kadar hür ve bağımsız olarak nice bayramlar kutlamayı nasip etsin” dedi.

Kütür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise Türkmenlerin büyük şairi ve Türk dünyasının atası Mahtumkulu Firakı'nın 18. yüzyıldan bugüne ışık tutan bilge bir şahsiyet olduğunu belirterek "Mahtumkulu, Türkmen birliğinin sembolü olmasının ötesinde Türk ve İslam coğrafyasının ortak sesidir" dedi.

Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Amanlıyev de konuşmasında Mahtumkulu Firakı’nın bütün eserlerinin halkın milli duygularının şairane beyanı olduğunu belirterek "Onun adı ve şiirleri bizim için mukaddeslik kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Türkmenistan’ın son dönemde ekonomi ve manevi alanlarda büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Amanlıyev, "milli kültürümüzü, müzik değerlerimizi, muhteşem sanat eserlerini dünya haklarına tanıtmak amacıyla yurt dışında Türkmenistan kültür günleri olarak sürekli faaliyetler düzenlenmektedir. Bu bağlamda Türkmenistan kültür günlerinin Sivas ve Erzurum gibi Türkiye şehirlerinde de yapılacağını bilgilerinize sunmak istiyorum” diye konuştu.

Programa ayrıca Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kuban Omuraliyev, Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nurcan Güder katıldı. Davetlilere Türkmen pilavı ikram edildi.