2016 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları!

2016 Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları!

Zorunlu trafik sigortası fiyatları 2016 yılı hakkında resmi açıklamalar geldi. zorunlu trafik sigortası ne kadar oldu?

Araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırmaları gereken zorunlu trafik sigortası bir çok sürücünün tepkisine neden oluyor. Zorunlu araç sigortası nedir? 2016 yılı için zorunlu araç sigortası fiyatları yeniden belirlendi. Fiyatları çok bulanlar, zorunlu olan bu sigortayı yaptırmamaya başladı.

Trafik denilince akla ilk olarak kazalar geliyor. Sürücüler için zorunlu trafik sigortası yılında daha önemli bir hale geldi. Hükümetin yaptığı yeni düzenlemelerin ardından bir çok açıklama geldi ve zorunlu trafik sigortası fiyatları 2016 yılında artınca araç sahipleri sigorta yaptırmamaya başladı. Fakat sorumluluk sigortası olan ve karayollarında sürülen tüm motorlu araçların 2918 Sayılı Karayolları Kanunu'na göre sigorta yaptırması zorunludur. Son açıklamalarla birlikte sigortasız araçların önüne geçmek isteyen hükümet fiyatlarda tekrar bir yenilik yaptı. Peki zorunlu trafik sigortası ne kadar oldu?

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI 2016

En yaygın sigorta türlerinden biri olan ve Kasko ile birleştirileceği düşünülen zorunlu trafik sigortası fiyatları 2016 yılı hakkında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek çeşitli açıklamalarda bulundu. Zorunlu trafik sigortası fiyatları ile birlikte 2016 yılındaki prim oranları artınca sigorta yapmayan sürücü sayısı da artış gösterdi ve sigortasız araç sayısı yaklaşık dört milyona ulaştı. Bu sigorta oldukça önemli çünkü herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın malına ve en önemlisi canına verilen zararın tamamen veya kısmen karşılanması bu sigortaya bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Üstelik sadece geçtiğimiz yıl için üç yüz altmışa yakın araç sigorta yaptırmadı.

Artan primlerle ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: 'Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu konu, bunlar yapısal bir çerçevede Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılır, biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada kıdem tazminatı olsun, iş gücü piyasası reformunun tamamı olsun, bunlar hakikaten Türkiye için önemli reformlardır. Tabii ki bütün kesimlerle istişare içerisinde, elimizden geldiğince uzlaşma içerisinde bu reformları hayata geçirmek istiyoruz ama bu ülkede istihdamın artması lazım, bu ülkede bütün işçilerimizin kıdem tazminatı hakkının garanti altına alınması lazım. Ben bu konuyu bu çerçeveden görüyorum.' açıklamasını yapmıştı. Son iki yıldır on kat artan poliçe fiyatları vatandaşın sigorta yaptırmamasına neden olmuştu. Tavan fiyat uygulaması olmadığı için farklı sigorta şirketleri aynı araca bir çok farklı fiyat veriyordu. Örneğin; Mersin'de dört bin liralık araca 1.250 liralık sigorta bedeli çıkartılmıştı.

Prim artışlarının iki çeşit nedeni var, ilki sigortadan ödenen sakatlık, vefat gibi bedeni tazminatlarındaki artış, ikincisi ise mahkemelerin beden tazminatını on yıl geriye dönük olarak uygulaması gösteriliyor. Çünkü son yıllarda tazminat tutar %311 oranında artış göstermiş. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konu ile ilgili: 'Yüksek trafik sigortası primleri için çözüm üretiyoruz. Primleri artıran kapsam, kapsam tekrar gözden geçirilecek. Ona göre makul bir çözüm üretmeye gayret edeceğiz. ÖTV'si kaldırılmış yakıt; bunu gündeminize almayın. Böyle bir şey yok. Başka işlere bakalım. İnşallah büyük kaynaklara erişiriz, refah seviyemiz çok ileri gider, madenlerimiz doğal zenginliklerimiz artar o zaman bunları da düşünebiliriz, o zaman zaten ihtiyacınız da olmaz. Bu sigorta işi konusunda çok haklısınız, yerden göğe haklısınız. Bu konuda bir çalışma başladı. Bu işi bir düzene intizama sokacağız. Geçen hafta bunun kararını aldık. Ne tür iyileştirme yapılabilirse, bunların hepsini yapacağız. Trafik sigortasıyla, kasko birleştirilebilir bu da bir çözüm. Kapsamla ilgili bir takım sıkıntılar var.' dedi.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Bu sigorta hizmeti tüm araç sahibi olan kişilerin yapmasının zorunlu olduğu bir sigortadır. Böylece herhangi bir kaza anında karşı taraftan birisine hem benden hem de maddi olarak vereceği zararları güvenceye alır. Normal şartlar altında bu sigorta yapılmazsa trafiğe çıkılamaz ve bu sigorta ülkemiz sınırları içerisinde geçerlidir. Sigorta araç sahibinin kendi hasarını karşılamaz, sadece zarar verilen kişinin zararını karşılar.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NE KADAR?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise: 'Eğer sigorta şirketleri bu tazminatları sürücünün mirasçılarından alacaklarsa araçlar niye sigorta yapılıyor. Sigortanın anlamı nedir? Bu uygulamayla sigorta şirketleri korunurken vatandaş iki taraflı olarak yük altına girmektedir. Araç sahipleri yeni düzenlemeyle hem sigorta primi ödeyecek hem de kaza halinde karşı tarafa tazminat ödeyecek.Bir kesim korunurken bir kesim adeta cezalandırılıyor. Bu sistemde sigorta şirketleri öncelikli olarak korumaya alınmış. Sigorta şirketlerinin bugünden itibaren her kazada ağır kural ihlali dememesi için tanımların daha açık yapılmasının gerekir. Yapılan düzenlemede sürücünün alkollü, uyuşturucu kullanılması, ehliyetsiz olması gibi ağır kusuru sonucu meydana gelmiş hasarları sigorta şirketi ilk önce ödeyecek, sonra da sürücüden ya da mirasçısından ödediği tazminatı hukuk yoluyla talep edebilecek. Artık kaza anında yaptığınız bir kural ihlali, sinyal vermedin, uyarı tabelasını görmedin, hız sınırını aştın, öndeki araç mesafesini korumadın gibi durumlar sigorta şirketinin hasarı ödememesi veya üstlendiği tazminatı hatalı sürücüden istemesi için bir neden teşkil edebilir. Sonuç olarak rücu hakkının sigorta şirketinin inisiyatifine bırakılmaması ve ağır kusur tanımının açık bir şekilde tanımlanması taraflar arasında uzlaşmazlıkları azaltacaktır. Aksi halde bugünkünden fazla sorun yaşanır.' cümlelerini kullandı.