AYM Kararına tepkiler gecikmedi; AK Parti 'çok sevinçli'
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararından sonra Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün avukatları tahliye talebinde bulundu.
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
Kararın oy çokluğuyla alındığı, Anayasa Mahkemesi üyeleri Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç'in ret yönünde oy kullandıkları, genel kurula katılan diğer 12 üyenin ise ihlal yönünde oy verdiği öğrenildi.
Anayasa Mahkemesinin kararı, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek. Mahkeme tarafından, Gül ve Dündar'ın akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilmeleri bekleniyor.
Başvuruyla ilgili heyete sunulan raportörün raporunda da, "Gül ve Erdem'in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi" görüşü yer alıyordu. Raporda, "Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu, basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" belirtilerek, "İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi" isteniyordu. "Gül ve Erdem'in tutukluluğunun hukuki olmadığı" görüşünün de savunulduğu raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı ileri sürülüyordu.
AYM'nin kararı TBMM'de memnuniyetle karşılandı
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Karar, TBMM'de bulunan partililer tarafından memnuniyetle karşılandı.
"SEVİNÇLE KARŞILADIK ANCAK MAHKEME KARARLARI ÜZERİNDEN PARTİMİZ İTHAM EDİLMEMELİ"
Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Ancak hepinizin bildiği gibi mahkeme kararları üzerinden partimizin ve iktidarımızın itham edilmesini doğru bulmuyorum. Bu yargının işidir. Yargı kendi içerisindeki sürecin de usulü gözden geçirmiş bu kararı vermiştir. Tekrar hayırlı olmasını ümit ediyorum" dedi.
Kılıçdaroğlu'ndan gelen açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu AYM'nin Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği karara ilişkin, "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla "doğruları söylemek suç değildir" dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum" dedi
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş Can Erzincan TV'ye Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirdi. Tarık Toros'un sorularını yanıtlayan Yarkadaş, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı vermemesi için Saray tarafından baskıya maruz kaldığını iddia ederek Saray'ın karanlığına teslim olmayacaklarını ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Geçen yıl 31 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT tırları haberlerini yayımlayan Can Dündar ve gazete için 'bedelini ağır ödeyecekler' demişti.
"MİT'e yönelik atılan o iftiralar bir ajan bir casusluk faaliyetidir ve bu gazete de bunların arasına girmiştir. Avukatlarıma talimatı verdim hemen davayı açtım (...) Bu haberi yapan kişinin bunun bedelini ağır ödeyecek öyle bırakmam onu" demişti.
Davutoğlu
Tutuksuz yargılanmaları daha doğru olurdu
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili Kasım ayında yaptığı açıklamada, "Hukuki bir süreçtir, hükümetimizin müdahil olduğu bir konu değil. Bu tür durumlarda tutuklama istisnai bir durumudr. Tutuksuz yargılanmaları daha doğru olabilirdi" diye konuştu.
Ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki iddianameye Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuyla uluslararası örgütlerden de tepki geldi.
Kronoloji:
29 Mayıs 2015 günü Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına gerekçe gösterilen haber "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlığıyla yayımlandı.
29 Mayıs 2015'te haberin yayınlandığı gün iki gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı
31 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir canlı yayında, "Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek" dedi.
2 Haziran 2015'te Erdoğan, Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
26 Kasım 2015'te Dündar ve Gül ifade vermek için gittikleri mahkemede tutuklandı.
5 Şubat 2016'da gazeteciler hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
26 Mart 2016'da davanın ilk duruşması görülecek.
Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin ortadan kaldırılması için de dosyayı mahkemeye göndermesi medyada da geniş yankılar uyandırdı