Gazeteci Tolga Şardan'dan Emniyet'i karıştıran iddia: Her rütbeden 22 bin polise Jandarmanın yürüteceği Ankesör soruşturması

Gazeteci Tolga Şardan'dan Emniyet'i karıştıran iddia: Her rütbeden 22 bin polise Jandarmanın yürüteceği Ankesör soruşturması

Gazeteci Tolga Şardan’ın 30 Nisan günü 'Askerden sonra ankesör sırası Emniyet'te!' başlığıyla yayınlanan yazısı emniyet teşkilatında büyük huzursuzluğa sebep olurken İçişleri ve EGM sessizliğe büründü.

Gazeteci Tolga Şardan’ın 30 Nisan günü T24 sitesinde yayınlanan “Askerden sonra ankesör sırası Emniyet'te!” başlıklı yazısı Emniyet teşkilatında büyük huzursuzluğa sebep oldu. Emniyet koridorlarının müdavimi olarak bilinen gazeteci Tolga Şardan, T24 sitesinde yayınlanan yazısında, TSK’da binlerce muvazzaf ve emekli asker için gözaltı ve soruşturma sürecinin fitilini ateşleyen Ankesör Soruşturmasının bu yaz Emniyet teşkilatına da sıçrayacağını yazdı.

Emniyet teşkilatında başlatılacak Ankesör soruşturması ile ilgili ilk adres olarak MİT’i gösteren Şardan, MİT Başkanlığı, analiz çalışmalarının sonuçlarını geçen aralıkta İçişleri Bakanlığı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne (EGM) gönderdi.

Tıpkı Bylock incelemelerinden elde edilen verilerin benzeri biçiminde EGM'ye gönderilen telefon iletişim kayıtları, EGM bünyesindeki Emniyet İstihbarat Başkanlığı (EİB) ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nce (KOM) incelemeye alındı” ifadelerini kullandı.

EGM KOM ve İstihbarat Başkanlığı tarafından yapılan incelemelerde, “sabit hat ya da özellikle PTT'ye ait kartlı telefon sistemi olan ankesör üzerinden arandığı belirlenen polisler hakkında idari açıdan ayrı bir kurumsal çalışmanın yürütüldüğü” iddiasında bulunan Tolga Şardan, “yapılan tespitler çerçevesinde yaklaşık 22 bin polisin zaman içinde sabit hatlar ve ankesör sistemi ile iletişim kurduğunun belirlenmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde adli soruşturma süreci başlayacağına” dikkat çekti.

SORUŞTURMADA KOLLUK OLARAK JANDARMA SEÇİLDİ İDDİASI

Gazeteci Tolga Şardan, başlatılacak olan soruşturmanın kolluk kuvveti olarak da Jandarma’nın seçildiğini ve soruşturmanın Ankara dışında bir Başsavcılık tarafından yürütüleceği iddiasında bulundu.

Şardan, ilgili iddasını “JGK (Jandarma Genel Komutanlığı) bünyesinde Emniyet'teki KOM birimi benzeri yapılanması olan KOM birimi, verilerde adı geçen yaklaşık 22 bin polisin mahrem imam sistemi olup olmadığını tespit etmeye başladı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın yürüteceği adli soruşturma, Ankara'nın dışında bir kentin başsavcılığı koordinesinde gerçekleşecek” ifadeleriyle açıkladı.

22 bin polis ile ilgili başlatılacak soruşturmada gözaltı işlemlerinin Jandarma tarafından yapılacağı iddiasında bulunan Tolga Şardan, “Halen savcılık ve jandarma teşkilatında yürütülen ön hazırlık soruşturmalarının tamamlanmasıyla bir ay içinde düğmeye basılacağı yönünde bilgilere ulaştığını" da iddia ederken, her rütbeden Emniyet mensubunun soruşturma dahilinde olduğunu, İçişleri Bakanlığının Emniyet Kararnamesi’nin de bu sebeple rafa kaldırıldığını iddia etti.

TOLGA ŞARDAN’IN, İÇİŞLERİ VE EMNİYET’İN SESSİZLİĞİNİ KORUDUĞU İLGİLİ YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ