TÜRSAB: İran turizm pazarı umut vadediyor
Şubat ayında Tahran'da düzenlenen İran Uluslararası Turizm Fuarı'nı değerlendiren TÜRSAB; raporunda "İran Pazarı 2016 için umut vadediyor" görüşüne yer verdi.
08 Mart 2016 Salı - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 16 – 19 Şubat 2016 tarihleri arasında Tahran da düzenlenen İran Uluslararası Turizm Fuarı na ilişkin fuar sonuç raporunu açıkladı.
Son iki yılda önemli bir sıçrama gösteren ve Türkiye ye gönderdiği turist sayısını önemli oranda arttıran İran, 2016 yılı için de umut vadediyor. Fuara katılan Türk turizmcilerin ortak görüşü; İran ın zorlu bir süreçten geçen Türk turizmi için 2016 yılında en kritik öneme sahip pazar olacağı yönünde.
İRAN EKONOMİSİ
Dünyanın en önemli petrol rezervine sahip ülkeleri arasında yer alan İran, sahip olduğu doğal zenginlikleri karşı karşıya olduğu uluslararası ambargolar nedeniyle uzun yıllardan bu yana ekonomik olarak değerlendiremiyordu. İran ın batılı ülkelerle yürüttüğü nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından İran ekonomisinin önemli bir toparlanma sürecine girmesi bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre İran ekonomisi 2015 yılı itibariyle 396 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla büyüklüğüne sahip bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında İran dünyanın en büyük 29 uncu ekonomisi durumunda bulunuyor. IMF verilerine göre İran da kişi başına düşen milli gelir 5048 dolar seviyesinde gerçekleşti. 2015 yılında İran daki işsizlik oranı ise yüzde 11,67 oldu.
DÜNYANIN GÖZÜ İRAN EKONOMİSİNDE
Uzun zamandır devam eden yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte tüm dünyadaki yatırımcıların gözleri İran a çevrilmiş durumda. Çok önemli bir gelişim ve büyüme potansiyeli vadeden İran a yapılması beklenen yatırım miktarının 100 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Yeni yatırımlarla birlikte İran ekonomisinin geleceği de oldukça parlak görünüyor.
Yaptırımların etkisini yoğun biçimde htirdiği 2012 ve 2013 yılında küçülen İran ekonomisi 2014 yılında toparlanma yaşadı. 2015 yılında da düşük de olsa büyüme gösteren İran ekonomisi için beklentiler olumlu yönde bulunuyor.
İRAN VE TURİZM
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) verilerine göre, 2014 yılında İran da turizm sektörünün ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası na sağladığı direkt katkı yüzde 2,3 düzeyinde bulunurken destek olduğu diğer sektörlerle birlikte turizmin oluşturduğu ekonomik büyüklük İtalya ekonomisinin yüzde 6,3 üne karşılık geliyor. Turizm sektörü İtalya da 1 milyon 223 bin 500 kişiye doğrudan ve dolaylı olarak iş olanağı sağlayarak ülkedeki toplam istihdamın yüzde 5,3 ünü oluşturuyor.
Kaynak: WTTC
TÜRKİYE - İRAN ARASINDAKİ TURİZM HAREKETİ
İran dan Türkiye ye gelen ziyaretçi sayısı en yüksek seviyesini 2010 yılında 1 milyon 885 bin rakamı ile yakalamıştı. Ancak ambargoların da etkisiyle İran ekonomisinde yaşanan gerileme, İran dan Türkiye ye gelen turist sayısını yıllar içinde 1,1 milyon seviyelerine kadar düşürdü.
2014 yılında yeniden başlatılan nükleer müzakere süreci ile birlikte İran üzerindeki ambargoların kısmen de olsa kaldırılması turizm sektöründe önemli bir hareketliliğe neden oldu. İran dan Türkiye ye gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılında yüzde 32 lik artışla 1 milyon 590 bine ulaştı. Olumlu hava 2015 yılında da devam etti ve 1,7 milyon ziyaretçi seviyesi aşıldı.
İRANLI TURİSTİN ORTALAMA GECELEME SAYISI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre İranlı turistlerin Türkiye de gerçekleştirdikleri geceleme sayısı yıllar içinde inişli çıkışlı bir grafik gösterdi. 2012 yılında Türkiye de ortalama 7,7 geceleme gerçekleştiren İranlı turistlerin 2013 yılındaki geceleme sayısı 9,2 ye çıktı. 2014 yılında 7,1 e düşen İranlı turistlerin ortalama geceleme sayısı 2015 yılında ise 6 ya düştü.
İRANLI TURİSTİN TÜRKİYE DEKİ ORTALAMA HARCAMASI 1042 DOLAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri İranlı turistlerin Türkiye de gerçekleştirdikleri ortalama harcamanın son iki yılda önemli bir sıçrama gösterdiğini ortaya koyuyor. TÜİK Çıkış Yapan Ziyaretçi Araştırması nın sonuçlarına göre; İranlı turistlerin 2013 yılında Türkiye de gerçekleştirdikleri ortalama harcama 843 $ seviyesinde iken 2015 yılında 1042 $ seviyesine yükseldi.
Kaynak: TÜİK
İRAN A GİDEN TÜRK TURİST SAYISI DÜŞÜYOR
İran a giden Türk vatandaşlarının sayısı son yıllarda ciddi bir gerileme gösterse de İran 2015 yılı itibariyle Türk vatandaşları tarafından en çok ziyaret edilen ilk 10 ülke arasındaki yerini koruma başarısı gösterdi. Türk vatandaşlarının İran ı ziyaret sayısı 2010 yılında 300 bini aşarak rekor seviyeye ulaşırken sonrasındaki yıllarda grafik aşağı yönlü oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2015 yılında İran a giden Türk vatandaşlarının sayısı 163 bin 500 oldu. Buna göre İran Türk vatandaşları tarafından en çok ziyaret edilen ülkeler sıralamasında 9 uncu sırada yer aldı. Kaynak: TÜİK
İRAN ULUSLARARASI TURİZM FUARI
Türk turizmi için zorlu bir yıl olması beklenen 2016 yılında İran pazarının önemi bir kat daha artarken 16-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen İran Turizm Fuarı na Türk turizmcilerin ilgisi de yüksek oldu. Fuara Türkiye, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakü Tanıtma Müşavirliği organizasyonunda 71 m2 lik stand ve 20 firmanın temsili ile katılım gösterdi. Fuara, Birliğimizi temsilen, TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Departmanı ndan Özge Ünal katıldı.
T.C. Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin in de Türkiye standını ziyaret edip tüm katılımcılarla görüştüğü söz konusu fuarda ikili turizm ilişkilerini geliştirmek adına İran tur Operatorleri Birliği temsilcileri ile Türk turizm temsilcileri bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirmiştir.
TÜRSAB standında bu yıl, TÜRSAB ve Müze dergilerinin çeşitli sayıları, İstanbul Arkeoloji Müzesi Broşürleri, Travel Turkey İzmir 2016 Fuar broşürleri, The Guide İstanbul dergileri ve Türkiye deki tüm seyahat acentalarının sınıflandırılmış şekilde listesini barındıran TÜRSAB CD leri sergilendi.
2016 İRAN PAZAR BEKLENTİLERİ
- İran ın üzerindeki ambargoların kalkması ülkedeki iyimserliği arttırmış durumda. Ekonomik tecridin kaldırılmasının turizmi de olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.
- Ambargoların kaldırılmasıyla beraber kurulacak yeni iş bağlantılarının hem İran a yönelik hem de İran dan yurtdışına yönelik iş seyahatlerini arttıracağı öngörülüyor.
- İran ekonomisinin en kırılgan yönünü uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş oluşturuyor. Petrol fiyatlarındaki olası artışların İran ekonomisini olumlu etkilemesi ve dolayısıyla İranlıların turizm harcamalarını da arttırması beklenebilir.
- İran dan Türkiye ye gelen turist sayısı son iki yılda ciddi oranda artış göstermiş durumda. Türk turizmciler de artışın 2016 yılında da devam etmesini bekliyor.
- Antalya ya direkt uçuş yapılamaması Türk turizmcilerin en çok şikayetçi olduğu konuların başında geliyor.
- İran da 7 destinasyona uçuşu bulunan Türk Hava Yolları 2016 yılı için 25- 30 yolcu artışı hedefliyor.