Türkiye ‘Zarrab Davası’na kilitlendi

Türkiye ‘Zarrab Davası’na kilitlendi

Türkiye, ABD'de tutuklu olarak yargılanması beklenirken sürpriz bir gelişme ile yargılamayı yapacak mahkeme başkanı tarafından dava sanıkları arasında yer almayacağı açıklanan "Zarrab Davası"na kilitlendi.

AVAZTÜRK editörlerinden Celalettin Yünel'in derlediği bilgilere göre, ilk olarak davanın savcılarından olan eski New York Güney Bölge Savcısı olan Bharara, Halkbank davası kumpasını başlatan kişi oldu. 2017 Mart ayında görevine son verildikten sonra 2017 Nisan ayında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında inceleme başlatıldı. Ayrıca Bharara'nın FETÖ'nün ABD'deki çatı kuruluşu Türk Amerikan Birliği ile olan yakın ilişkisi dikkat çekerken aynı zamanda sosyal medyadan FETÖ'nün dezenformasyon hesaplarına destek verdiği herkes tarafından bilinmesine rağmen böyle bir (eski) savcı açıkça Türkiye'yi hedef alan bir davaya nasıl atanabildiği ve FETÖ'ye destek veren bu savcının davayı etkileme çabalarına neden göz yumulduğu ise merak konusu oldu.

BHARARA NASIL ÖNERİDE BULUNDU?

Türkiye'nin yakından takip ettiği böyle bir kritik davaya FETÖ'yle ilişkisi bulunan ve  2014'te bir müvekkilini 1,5 milyon dolar dolandıran John H. Kim'in davadan el çektirilen Bharara'nın önerisiyle gelmesi de akıllarda soru işaretine neden oldu.

Davanın hâkimi ise savcılar kadar dikkat çekmekte. Çünkü ABD'deki Halkbank davası kumpasına bakan New York Bölge Hâkimi Richard Berman'ın FETÖ ile yakın ilişkisi bulunuyor.

HÂKİM FETÖ İÇİN TÜRKİYE’YE GELMİŞ

Ayrıca FETÖ'nün 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişiminin ardından Türkiye'ye geldiği öğrenilen Hâkim Richard Berman'ın Mayıs 2014'te FETÖ'nün kozmik hukuk bürosu YKK'nın düzenlediği bir sempozyuma katılarak sempozyumda moderatörlük yapması ise dikkat çeken başka bir ayrıntı olurken FETÖ'nün kurgu argumanlarını kullanarak Erdoğan ve Türkiye hükümetine iftiralar atan birisinin bu davada hakim olması ise dikkat çekiyor.

Halkbank davası kumpasına "düşünce kuruluşu" FDD'nin yöneticileri bilirkişi olarak atanan Başkan Mark Dubowitz ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer'ında New York Bölge Hâkimi Richard Berman gibi FETÖ ile yakından ilişkisi var.

FDD DAVAYA NASIL DAHİL OLDU?

FETÖ'nün yanında bulunan ve destekleyen bir kuruluş olan FDD'nin Kirli ilişkileri veFDD'nin kıdemli danışmanı John Hannah'ın nasıl olurda böylesine önemli bir davada rapor hazırlamasına izin verilir anlam verilemiyor.

Davada delillerde davayı yöneten savcılar ve hakim kadar dikkat çekiyor. New York Güney Bölge Savcılığı'nın elindeki sözde deliller;  FETÖ'nün illegal yollarla elde edip montajladığı ses kayıtları, firari FETÖ savcılarının usulsüz hazırladığı dokümanlar, şaibeli tanık ifadeleri ve beyanlara dayanması da davanın FETÖ tarafından yürütüldüğünü açıkca gözler önüne seriyor.

YASADIŞI BELGELERİ İDDİANAMEYE ALDILAR

Türkiye'nin yasal yollarla mahkemelere ilettiği belgeler kanıt olarak sayılmazken ABD mahkemelerince FETÖ üyelerinin kaçırdığı kumpas delillerinin iddianamede kullanılması, ABD hukuk sisteminde bir suç olarak görülmemesi ve Halkbank'ın tüm işlemleri ABD tarafından izlenmesine rağmen iddianamenin FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpası verilerine dayanması ise akıllarda farklı soru işaretleri oluşturdu.

CELALETTİN YÜNEL