Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilkokullarda dört yıl boyunca aynı sınıf öğretmeniyle eğitim verilmesi uygulamasının değişebileceğine yönelik tartışmalara açıklık getirdi. Birinci ve ikinci sınıflar ile üçüncü ve dördüncü sınıflarda farklı öğretmenlerin görev yapabileceği bir modelin değerlendirildiğini belirten Tekin, henüz alınmış bir karar olmadığını söyledi. Bakan Tekin, öğretmenlerin istememesi halinde modelden vazgeçilebileceğini ifade etti.
İlkokullarda sınıf öğretmenlerinin dört yıl boyunca aynı öğrencileri okutması uygulamasına ilişkin yeni bir model gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokulun ilk iki yılı ile son iki yılında farklı öğretmenlerin görev yapması seçeneği hakkında öğretmenlerin görüşlerini alıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konunun henüz tartışma aşamasında bulunduğunu ve uygulamaya geçilmesine yönelik somut bir adım atılmadığını açıkladı.
İlkokullarda 4 yıl aynı öğretmen uygulaması kalkacak mı?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilkokul öğrencilerinin dört yıl boyunca aynı sınıf öğretmeninden eğitim alması uygulamasının değiştirilmesine yönelik kesinleşmiş bir karar bulunmadığını belirtti.
Eğitimde uzmanlaşma modellerinin dünyada giderek yaygınlaştığını ifade eden Tekin, Türkiye'de de farklı seçeneklerin değerlendirilebileceğini söyledi.
Bazı okullarda belirli derslerin branş öğretmenleri tarafından verilmesine yönelik talepler bulunduğunu aktaran Bakan Tekin, öğretmenlerin görüşlerinin alınmasının bu çalışmaların bir parçası olduğunu kaydetti.
Mevcut uygulamanın değişeceğine ilişkin herhangi bir karar alınmadığının altını çizdi.
1 ve 2. sınıflar ile 3 ve 4. sınıflara farklı öğretmen modeli
Bakanlığın değerlendirdiği seçeneklerden biri, ilkokullarda sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin yaş gruplarına göre uzmanlaşması.
Bu modele göre birinci ve ikinci sınıflarda görev yapan öğretmenlerle üçüncü ve dördüncü sınıflarda görev yapan öğretmenler farklı olabilecek.
Yusuf Tekin, modelin gerekçesini öğrencilerin yaş grupları arasındaki benzerliklerle açıkladı.
Tekin, öğretmenlerle yaptığı görüşmelerde konuyu şu sözlerle gündeme getirdiğini anlattı:
"İlkokul birler ve ikiler yaş grubu itibarıyla birbirine daha yakın gruplar. Üç ve dörtler daha yakın gruplar. Dolayısıyla ilkokul sınıf öğretmenlerini bir ve ikiyi okutanlar, üç ve dördü okutanlar diye ayrılsa acaba nasıl olur, ne düşünüyor diye öğretmenlerimizin fikrini alıyoruz."
Yusuf Tekin: Öğretmenler istemezse vazgeçilir
Yeni sınıf öğretmeni modelinin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu vurgulayan Bakan Tekin, öğretmenlerin görüşlerinin dikkate alınacağını belirtti.
Tekin, konunun gerektiğinde çalıştaylarda ele alınabileceğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
"Bu henüz tartışma aşamasında. Bununla ilgili gerekirse Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüz çalıştaylar yapar. Belki onun sonunda öğretmen arkadaşlar istemezlerse vazgeçilir."
Bakan Tekin'in açıklamasına göre modelin uygulanıp uygulanmayacağı, öğretmenlerden alınacak geri bildirimler ve yapılabilecek değerlendirmelerin ardından ele alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığından yeni sistem için karar alındı mı?
Yusuf Tekin, sınıf öğretmenlerinin birinci ve ikinci sınıflar ile üçüncü ve dördüncü sınıflar arasında ayrılmasına yönelik Bakanlık tarafından başlatılmış somut bir uygulama bulunmadığını söyledi.
Tekin, "Bir uzmanlaşma beklentisi var. Haliyle biz de öğretmenlerimize 'Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?' diye soruyoruz. An itibarıyla karar verdiğimiz, yapacağız dediğimiz bir konu değil." ifadelerini kullandı.
Bakanlığın konuyu öğretmenlerin değerlendirmesine sunduğunu belirten Tekin, mevcut aşamanın bir görüş alışverişinden ibaret olduğunu vurguladı.
Yeni sınıf öğretmeni sistemi ne zaman başlayacak?
İlkokullarda iki yılda bir sınıf öğretmeni değişikliğini öngören model için herhangi bir başlangıç tarihi açıklanmadı.
Bakan Tekin, düzenlemenin kısa vadede hayata geçirilecek bir çalışma olmadığını özellikle belirtti.
"Bu konuya ilişkin Bakanlığımızdan somut, olgunlaşmış veya atılmış bir adım yok şu anda, bugünden yarına da yapılacak bir iş değil zaten." diyen Tekin, modelin henüz hazırlık ve değerlendirme aşamasına dahi gelmediğine işaret etti.
Bu nedenle ilkokullarda mevcut sınıf öğretmenliği uygulaması devam ederken olası değişiklik için öğretmenlerin görüşlerinin alınması süreci gündemde bulunuyor.