Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun 12 Kasım 2011’de Silivri Cezaevi’nde rahatsızlanmasının ardından hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada 15 yıl sonra yeni bir aşamaya geçildi. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, olay tarihinde ceza infaz kurumunda görev yapan 11 şüpheli hakkında adli işlem başlatırken 10 kişi gözaltına alındı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, bir şüphelinin ise FETÖ firarisi olarak yurt dışında bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Kaşif Kozinoğlu Soruşturmasında 10 Gözaltı
Kaşif Kozinoğlu’nun Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetmesine ilişkin yıllar önce kapatılan dosyada yeni soruşturma kapsamında 10 kişi gözaltına alındı.
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Kozinoğlu’nun hayatını kaybettiği dönemde ceza infaz kurumunda görev yaptığı belirtilen toplam 11 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
Şüphelilerden 10’u gözaltına alınırken bir kişinin yurt dışında olduğu açıklandı.
Kaşif Kozinoğlu 2011’de Hayatını Kaybetti
Odatv davası kapsamında tutuklu bulunan eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, 12 Kasım 2011’de Silivri Cezaevi’nde rahatsızlandı.
Kozinoğlu’nun Silivri Devlet Hastanesine sevk edildiği, hastaneye ulaştırıldığında hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtildi.
O dönem yürütülen soruşturmada kamera görüntüleri ve tıbbi belgeler incelendi. Ceza infaz kurumu, jandarma ve sağlık personelinin yanı sıra Kozinoğlu’nun koğuş arkadaşları ve eşinin de tanık ifadelerine başvuruldu.
İlk Soruşturmada Takipsizlik Kararı Verilmişti
Kaşif Kozinoğlu’nun ölümünün ardından hazırlanan Adli Tıp Kurumu raporunda ölümün kalp hastalığına bağlı gerçekleştiği değerlendirilmişti.
Soruşturma sonucunda 10 Nisan 2012’de kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.
Kozinoğlu’ndan alınan doku örneklerinde de yiyecek, içecek veya kullandığı ilaçlardan kaynaklanabilecek kimyasal etkileşimler nedeniyle zehirlenme olup olmadığı araştırılmıştı.
Kesin ölüm raporunda ise kalp hastalığına bağlı ölüm tespiti yer aldı.
Kaşif Kozinoğlu Dosyası 2026’da Yeniden Açıldı
Yıllar boyunca kapalı kalan dosya, Ağustos 2026’da yeniden değerlendirilmek üzere Faili Meçhul birimine gönderildi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in açıklamasına göre Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının incelemesinin ardından dosya Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden değerlendirildi.
Silivri Sulh Ceza Hâkimliğinin 26 Ağustos 2026 tarihli kararıyla takipsizlik kararı kaldırıldı ve soruşturma yeniden başlatıldı.
Yeni soruşturma kapsamında gizlilik kararı alındığı ve özel bir soruşturma ekibinin oluşturulduğu açıklandı.
Kaşif Kozinoğlu’nun El Yazısı Notları da Dosyada
Dosyanın yeniden incelenmesi sürecinde Kozinoğlu’nun cezaevinde kaleme aldığı belirtilen el yazısı notların da soruşturma kapsamına alındığı bildirildi.
Soruşturma makamlarının mevcut bilgi ve belgelerin yanı sıra elde edilen yeni delilleri de değerlendireceği belirtildi.
Böylece 2011’deki ölümün öncesi ve sonrasındaki sürecin yeniden incelenmesine başlandı.
Alarm Sesiyle İlgili Dikkat Çeken İddia
Soruşturma dosyasına yansıyan bilgilere göre Kozinoğlu, hayatını kaybettiği gün sabah saatlerinde duş aldıktan sonra koğuşuna geçti ve burada fenalaştı.
Kozinoğlu’nun yan koğuştaki kişilere seslendiği, ardından acil yardım butonuna basıldığı belirtildi.
Dosyaya girdiği aktarılan kamera kayıtlarına ilişkin iddiaya göre merkezi panodaki uyarıyı gören bir gardiyan, müdahale etmek yerine radyonun sesini açarak alarmın duyulmasını engelledi.
Söz konusu iddia yeniden yürütülen soruşturmanın değerlendireceği unsurlar arasında bulunuyor.
Ambulans 10 Dakika Bekletildi mi?
Kaşif Kozinoğlu’nun hastaneye sevk sürecine ilişkin dosyada başka iddialar da bulunuyor.
Acil sağlık ekibinin olay sırasında yemekte olduğu öne sürülürken başka bir ekibin Kozinoğlu’na ilk müdahaleyi yaptığı belirtildi.
Dosyadaki iddialara göre ambulans, yemekte olan ekibin yetişebilmesi amacıyla yol kenarında yaklaşık 10 dakika bekletildi. Ardından ekip değişikliği yapılarak hastaneye doğru hareket edildiği ileri sürüldü.
Gardiyanlar ile sağlık personelinin cezaevinden hastaneye uzanan sürece ilişkin ifadelerinde çelişkiler bulunduğu da dosyaya yansıyan bilgiler arasında.
Bakan Gürlek’ten Kaşif Kozinoğlu Açıklaması
Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmanın geldiği aşamayı sosyal medya hesabından yaptığı kapsamlı açıklamayla duyurdu.
Gürlek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Yıllar geçse de hiçbir şüpheli ölümü karanlıkta bırakmamakta kararlıyız. Kamu vicdanında soru işareti oluşturan dosyaları, aradan geçen zamana bakmaksızın yeniden ele alıyor; ulaşılabilecek her delilin izini sürüyoruz.
Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, tutuklu bulunduğu Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 12 Kasım 2011 tarihinde rahatsızlanmış, Silivri Devlet Hastanesine sevk edilmiş; hastaneye ulaştırıldığında hayatını kaybetmiş olduğu tespit edilmiştir. Olayın ardından yürütülen soruşturmada kamera kayıtları ve tıbbi belgeler incelenmiş; ceza infaz kurumu, jandarma ve sağlık personeli ile koğuş arkadaşları ve müteveffanın eşinin tanık ifadeleri alınmış; 10 Nisan 2012 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.
Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığımız dosyayı yeniden incelemiş; Silivri Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılan değerlendirmeler ışığında Silivri Sulh Ceza Hâkimliğinin 26 Ağustos 2026 tarihli kararıyla takipsizlik kararı kaldırılmış ve soruşturma yeniden başlatılmıştır. Yeni soruşturma kapsamında gizlilik kararı alınmış, özel bir soruşturma ekibi oluşturularak olayın tüm yönleriyle yeniden aydınlatılmasına yönelik kapsamlı çalışmalar başlatılmıştır.
Bugün gelinen aşamada, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığımızca olay tarihinde ceza infaz kurumunda görev yapan 11 şüpheli hakkında adli işlem başlatılmış; 10 şüpheli gözaltına alınmış, 1 şüphelinin ise FETÖ firasi olarak yurt dışında bulunduğu tespit edilmiştir. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığımız, İstanbul İl Jandarma Komutanlığımız ve ilgili kurumlarımızla koordinasyon içerisinde; gerçeğin ortaya çıkarılması, varsa sorumluların tespit edilerek adalet önünde hesap vermelerinin sağlanması için çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Faili meçhul cinayetlerin, şüpheli ölümlerin ve kamu vicdanında cevapsız kalan dosyaların üzerine aynı kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz. Hiçbir dosyanın unutulmasına, hiçbir şüphenin araştırılmadan bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz."
Bir Şüphelinin Yurt Dışında Olduğu Açıklandı
Akın Gürlek’in açıklamasına göre hakkında adli işlem başlatılan 11 kişiden biri yurt dışında bulunuyor.
Gürlek, söz konusu kişinin “FETÖ firarisi” olarak yurt dışında bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Diğer 10 şüpheli hakkında ise gözaltı işlemi gerçekleştirildi.