ABD İran'a hafta sonu saldıracak mı? Trump ve Barrack'tan farklı açıklamalar

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, İran'a hafta sonu askerî saldırı düzenlenebileceğini belirtirken Donald Trump böyle bir plandan haberdar olmadığını söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, İran'a hafta sonu yeni bir askerî saldırı düzenlenebileceğini söylerken Başkan Donald Trump, böyle bir plandan haberdar olmadığını açıkladı. Reuters'a konuşan iki İranlı yetkili ise Tahran yönetiminin olası bir ABD veya İsrail saldırısına karşı Körfez ülkelerinin deniz altı internet kablolarını hedef almayı değerlendirdiğini öne sürdü.

ABD ile İran arasındaki gerilim sürerken Washington yönetiminden yeni bir askerî operasyon ihtimaline ilişkin farklı açıklamalar geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İran'a hafta sonu saldırı düzenlenebileceğini belirtirken ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu hazırlıktan haberi olmadığını söyledi.

İran'ın ise olası bir Amerikan veya İsrail saldırısına karşı Körfez bölgesindeki deniz altı internet altyapısını hedef alabileceği iddia edildi. Reuters'a konuşan iki İranlı yetkili, Tahran yönetiminin bu seçeneği değerlendirdiğini ileri sürdü.

Tom Barrack İran'a hafta sonu saldırı ihtimalini açıkladı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, podcast yayıncısı Mario Nawfal'a verdiği röportajda İran'a yönelik olası bir askerî operasyon hakkında konuştu.

Barrack'a ABD'nin hafta sonu İran'a yeni bir saldırı düzenleyip düzenlemeyeceği soruldu.

Barrack, “Bu hafta sonu bir saldırı olabilir mi? Kesinlikle. Başkan bu konuda çok net. Size Amerikan politikasını aktarıyorum.” yanıtını verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la anlaşmaya açık olduğunu da belirten Barrack, Washington yönetiminin müzakereleri sürdürdüğünü söyledi.

Barrack, “Başkan bir anlaşmaya açık, ulaşılabilir ve görüşmeye hazır. Aylardır müzakere masasındayız.” ifadelerini kullandı.

Olası bir askerî operasyonun İran'da rejim değişikliğini hedeflemeyeceğini de savundu.

Trump, Barrack'ın saldırı açıklamasını doğrulamadı

Tom Barrack'ın İran'a yönelik hafta sonu saldırısı ihtimalini gündeme getiren sözleri ABD Başkanı Donald Trump'a soruldu.

Trump, Barrack hakkında “Bu benim Türkiye Büyükelçim. Sanırım oldukça güçlü bir adam.” değerlendirmesinde bulundu.

Ardından olası operasyon hazırlığına ilişkin “Böyle bir durum varsa benim bundan haberim yok” dedi.

Trump'ın açıklaması, Barrack'ın sözünü ettiği hafta sonu saldırısına ilişkin bir planı doğrulamadı.

ABD Başkanı daha önce İran'la yürütülen askerî mücadele hakkında yaptığı açıklamada ise çatışmayı kısa sürede bitirebileceklerini savunmuştu.

Trump, “Çok hızlı bir şekilde bitirebiliriz. Tamamen sona mı erdirmek istiyoruz, yoksa kendi kendine sönümlenmesine mi izin vermek istiyoruz?” ifadelerini kullanmıştı.

Reuters'tan İran'ın deniz altı internet kabloları planına ilişkin iddia

ABD'den gelen açıklamaların ardından İran'ın olası bir saldırıya karşı değerlendirdiği öne sürülen misilleme seçenekleri de gündeme geldi.

Reuters'a konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki İranlı yetkili, Tahran yönetiminin Körfez bölgesindeki deniz altı internet kablolarını hedef almayı değerlendirdiğini iddia etti.

Yetkililere göre söz konusu seçenek, ABD veya İsrail'in İran'a yeniden saldırması durumunda gündeme gelebilecek misilleme planları arasında bulunuyor.

İddia, İran'ın deniz altı internet altyapısına yönelik bir saldırı gerçekleştirdiği anlamına gelmiyor.

Körfez ülkelerinin bankacılık ve iletişim altyapısı hedef alınabilir

Reuters'a konuşan İranlı yetkililer, değerlendirildiği öne sürülen planın yalnızca deniz altı internet kablolarına zarar verilmesini kapsamadığını belirtti.

İddialara göre Tahran yönetimi, olası saldırı sonrasında kablolarda yürütülecek onarım çalışmalarının engellenmesi seçeneğini de değerlendiriyor.

Bu yolla Körfez ülkelerindeki internet bağlantılarında kesintiler oluşturulması, bankacılık, iletişim ve bilişim hizmetlerinin aksatılması hedefleniyor.

Söz konusu bilgiler, kimlikleri açıklanmayan iki İranlı yetkilinin Reuters'a aktardığı iddialara dayanıyor.

İran'a yeni saldırı ve misilleme iddiaları gündemde

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, hafta sonu İran'a yönelik yeni bir askerî saldırı ihtimalini dile getirirken Başkan Donald Trump böyle bir hazırlıktan haberdar olmadığını açıkladı.

İran tarafına ilişkin Reuters kaynaklı haberlerde ise Körfez ülkelerinin deniz altı internet altyapısına yönelik olası misilleme seçeneği öne çıktı.

Dünya Haberleri