ABD bölgede müttefikimiz dediği Türkiye'ye rağmen müttefiki olarak gördüğü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye silah desteği vermeye devam ediyor. ABD'nin DEAŞ'la mücadele adı altında verdiği desteğin arkasında farklı nedenler mi yatıyor?
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fahri Erenel, "ABD vekaleten İsrail'in güvenliği için bunu yapıyor. Türkiye ile İran arasına hat çekmek çabasının birinci önceliğin nedeni İsrail'in güvenliğidir." dedi.
ABD'NİN BÖLGEDEKİ İLK ÖNCELİĞİ: İSRAİL
Trump'ın hedeflerinin göründüğü gibi olmadığını ve uzun vadede İsrail hükümetinin güvenliği için hamleler gerçekleştirildiğini söyleyen Erenel; " İsrail gerçek anlamda bölgede hâkim olana kadar, etrafındaki sorunları çözene kadar Amerika bu kadar silah verdiği hiçbir gücü gözden çıkarmaz.
YPG, Amerika taşeronu bir örgüttür, kurulacak sözde Kürt devleti de taşeron olacaktır. Vekâleten İsrail'in güvenliği için bunu yapıyor. Türkiye ile İran arasına hat çekmekteki birinci önceliğin nedeni İsrail'in güvenliğidir." dedi.
İsrail Savunma Bakanlığı görevini yürüttüğü sırada Ulusal Güvenlik Etütleri Konferansına katılan Moşe Yaalon "İran karşısında IŞİD’i tercih ederim." demişti. İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Herzi Halevi Herzliya Konferansı’nda DEAŞ'ı neden tercih ettiklerini şöyle açıklamıştı:
"İsrail, Suriye’deki durumun IŞİD’in yenilgisiyle sona ermesini istemiyor. Süper güçlerin bölgeden çekilerek İsrail’i Hizbullah ve İran’ın karşısında yalnız bırakması İsrail’i güç bir duruma sokar. Kendimizi böyle bir pozisyonun içinde bulmamak için elimizden geleni yapmak zorundayız."
HEDEF: İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ
Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin ABD'nin YPG'ye olan desteğinin nedeni olarak İsrail'in güvenliği olduğunu ifade etti.
ABD, İsrail’in güvenliği için bölgede bir Kürt kantonu oluşturacağını söyleyen Akgönenç, bunun nedeni olarak, "Eğer İran’dan bir atak gelirse, arada bir Kürt tampon bölgesi olsun, eğer Araplar bir saldırı yapmaya kalkışırlarsa, oradaki Kürt faktörü buna mani olsun diye." dedi.
ABD'nin terör örgütü YPG ile müttefik olmasının siyasi nedeni olarak İsrail'in YPG'yi kendisi için Türkiye'ye göre daha güvenli görmesi olduğunu söyleyen Gazeteci Nedim Şener, bu politikanın yeni olmadığını Obama döneminde de bu şekilde işlediğini söyledi.
Obama'nın Dışişleri Bakanı olan Hilary Clinton’un sızdırılan e-posta mesajını hatırlatan Şener, "Esed’in devrilmesi yalnızca İsrail’in güvenliğini garanti altına almakla kalmayacak aynı zamanda İsrail’in bölgede nükleer silah gücüne sahip tek ülke olma özelliğinin de devam etmesini sağlayacak...”
Hedef, İsrail’in güvenliği için İran ile savaş. Bu sözler Trump’un İran’a karşı çıkışlarının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor sanırım." dedi.
KÜRT DEVLETİ İSRAİL'İN YARARINA
Irak Kürdistan Bölgesi'nde 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi uluslararası ilk destek İsrail'den gelmişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, "Kürtler cesur ve batı dünyasıyla ortak değerleri olan bir toplum.
Onlara destek olmalıyız. Irak’ta Kürdistan devletinin kurulmasını destekliyoruz." demişti. Rubin Center yöneticisi ve Jerusalem Post yazarı Jonathan Spyer, yeni kurulacak olan bir "Kürt Devleti"nin İsrail'in yararına olacağını söyledi.
Türkiye'nin YPG konusunda "aşırı" davrandığını iddia eden Jonathan Spyer, yeni bir "Kürt Devleti" kurulması durumunda İsrail'in tutumunun ne olacağı ile ilgili soruya ise "İsrail'in KDP ve Barzani ile iyi ilişkileri mevcut ve onların amaçlarını da destekliyor.
Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin kuruluşu, İsrail'in net kazancı olacaktır." yanıtını verdi.
I. DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA KÜRTLERE VERİLEN SÖZ
İsrail merkezli Begin Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Edy Cohen "İsrail'in bağımsız Kürdistan'a ihtiyacı var" başlıklı yazısında, "Birinci Dünya Savaşı'nda sonra kazanan güçler, Kürtlere bağımsızlık sözünü verdi ancak bu söz yerine getirilmedi. Temel sebep ise Türkiye'ydi." diye yazdı.
İsrail’in Barzani yönetimindeki Kuzey Irak bölgesine askeri üs kurulması gerektiğini de ifade eden Cohen, "İsrail için hem ekonomik hem de güvenlik açısından Kürdistan devletini desteklemek kendi çıkarınadır. Suriye ve Irak'taki cihatçı milislerin hareketlenmelerini sınırlandırmak için Orşelim'in Kürdistan'daki gelişmelerde rol üstlenmesi lazım.
Bu yüzden Kürdistan'dan gelecek peşmergelere eğitim vermesi, İsrail ordusunun yararınadır. Bunun da ötesine giderek, Kürdistan'da askeri üs kurulabilir ve bu sayede Kürdistan devletini koruyabilirler.
Bunların yanı sıra, bağımsız Kürdistan devleti, zamanında Irak devletinin, mal varlıklarına el koyarak gönderdiği Yahudilerin dönmesini sağlayabilir. Bu gelecekte Araplarla yapacağı barış anlaşmasında İsrail'in konumunu güçlendiriyor." dedi.