Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ikinci ve son görev döneminin tamamlanmasına yaklaşık 7 ay kala istifasını açıkladı. Vucic, 25 Ekim 2026’da düzenlenecek erken parlamento seçimlerine Sırp İlerleme Partisi (SNS) listesinden katılacak. Yeni devlet başkanı seçilene kadar cumhurbaşkanlığı görevini Ulusal Meclis Başkanı Ana Brnabic’in vekâleten yürüteceği belirtildi.
Aleksandar Vucic İstifa Etti
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkenin siyasi gündemini değiştiren kararını açıkladı. Vucic, ikinci cumhurbaşkanlığı döneminin sona ermesine yaklaşık 7 ay kala görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Vucic’in kararı, Sırbistan’ın 25 Ekim 2026’da yapılması planlanan erken parlamento seçimlerine hazırlandığı dönemde geldi.
27 Eylül Pazar günü Belgrad’daki Cumhurbaşkanlığı binasında açıklama yapan Vucic, görevinden ayrıldığını kamuoyuna duyurdu.
“Bugün İstifamı Sunduğum Gün”
Aleksandar Vucic, cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılırken yaptığı konuşmada kendisine verilen görevin taşıdığı sorumluluğa vurgu yaptı.
Vucic şu ifadeleri kullandı:
“Bu şekilde bana bir insanın üstlenebileceği en yüce görevi ve sorumluluğu verdiniz. Bugün istifamı sunduğum gün.”
Kararla birlikte Vucic, görev süresinin olağan şekilde tamamlanmasını beklemeden cumhurbaşkanlığından ayrılmış oldu.
Gözler 25 Ekim Seçimlerine Çevrildi
Vucic’in istifasının ardından Sırbistan siyasetinde gözler 25 Ekim’de gerçekleştirilecek erken parlamento seçimlerine çevrildi.
9 Eylül’de yayımlanan kararla Ulusal Meclis feshedilmiş ve erken parlamento seçimlerinin 25 Ekim 2026 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılan Vucic’in seçimlere Sırp İlerleme Partisi (SNS) listesinden katılacağı belirtildi.
Böylece Vucic, cumhurbaşkanlığı makamından ayrıldıktan sonra siyasi faaliyetlerini parlamento seçimleri üzerinden sürdürmeye hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı Görevini Ana Brnabic Üstlenecek
Vucic’in istifasıyla birlikte Sırbistan’da cumhurbaşkanlığı makamına ilişkin geçiş süreci de başladı.
Ulusal Meclis Başkanı Ana Brnabic’in, yeni devlet başkanı seçilinceye kadar cumhurbaşkanlığı görevini vekâleten yürüteceği belirtildi.
Bu süreçte bir yandan cumhurbaşkanlığı makamındaki geçiş devam ederken diğer yandan erken parlamento seçimleri için siyasi partilerin çalışmaları sürecek.
Vucic’ten Seçim Sonrasına Mesaj
Aleksandar Vucic, istifasını açıklarken seçimlerin ardından ülkeyi yönetecek isimlere yönelik mesajlar da verdi.
Vucic, seçim sonucundan bağımsız olarak barış ve istikrarın korunması gerektiğini savunurken ekonomik kalkınmanın sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.
Vucic şöyle konuştu:
“Güveni kim kazanırsa kazansın, bunu seçim listelerinden birinin ilk sırasında bulunan biri olarak değil, cumhurbaşkanı sıfatıyla söylüyorum, barışı ve istikrarı korumak zorunda olacak. Ekonomik kalkınmayı sürdürmek zorundayız. Ancak ekonomik kalkınmadan söz ederken öncelikle inovasyonlara, yapay zekaya, robotlara ve geç kalmamaya dikkat etmemiz gerekecek.”
Sırbistan’da Yeni Siyasi Süreç
Vucic’in istifası, Sırbistan’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçim takvimini aynı dönemde siyasetin merkezine taşıdı.
Vucic’in SNS listesinden seçimlere katılması planlanırken, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak Ana Brnabic yürütecek.