Aliyev yönetiminden BAE'nin adayına olumlu mesaj! Feridun Sinirlioğlu detayı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için Feridun Sinirlioğlu'nu aday göstermeyi değerlendirdiği süreçte Azerbaycan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için Feridun Sinirlioğlu'nu aday göstermeyi değerlendirdiği süreçte Azerbaycan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Bakü yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin adayı Lana Zeki Nusseibeh'in adaylık girişimini memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Ankara ile Bakü arasında son dönemde yaşandığı belirtilen diplomatik gerilim tartışmaları nedeniyle açıklama gündem olurken Azerbaycan, Nusseibeh'e nihai seçimde oy vereceğine ilişkin kesin bir taahhütte bulunmadı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği için yürütülen seçim sürecinde Türkiye ve Azerbaycan'ın tutumları gündeme geldi. Ankara'nın eski Dışişleri Bakanı ve mevcut Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu'nun adaylığı üzerinde çalıştığı belirtilirken Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Lana Zeki Nusseibeh'in aday gösterilmesini olumlu karşıladığını açıkladı. Bakü'nün 27 Ekim'deki açıklamasında adayların diplomatik deneyimi, tarafsızlığı ve üye ülkeler arasında uzlaşma sağlayabilme yeteneği öne çıkarıldı.

Azerbaycan'dan BAE'nin BM Genel Sekreterliği adayına açıklama

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, 27 Ekim 2026 tarihinde yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM Genel Sekreterliği için Lana Zeki Nusseibeh'i aday göstermesini değerlendirdi.

Hacızade, "Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı Lana Zeki Nusseibeh'in Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevine aday gösterilmesi girişimini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yeni genel sekreterin belirlenmesinde BM Şartı'nın esas alınması gerektiğini vurguladı.

Adayların mesleki yeterlilikleri, diplomatik deneyimleri, tarafsızlıkları ve üye devletler arasında uzlaşma sağlayabilme becerilerinin seçim sürecinde dikkate alınmasının önemine işaret edildi.

Bakü yönetimi, açıklamasında Nusseibeh'in adaylığına olumlu yaklaşırken seçimde kesin olarak kendisini destekleyeceğini bildirmedi.

Türkiye'nin BM Genel Sekreterliği adayı Feridun Sinirlioğlu mu olacak?

Türkiye'nin BM Genel Sekreterliği için değerlendirdiği isimler arasında eski Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu bulunuyor.

2 Ekim'de diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde Ankara'nın Sinirlioğlu'nun adaylığı konusunda uluslararası temaslara başladığı ileri sürüldü.

28 Ekim'de yayımlanan yeni değerlendirmelerde ise Türkiye'nin adaylığı kısa süre içerisinde resmileştirmeye hazırlandığı belirtildi.

Sinirlioğlu, daha önce Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Aralık 2024'ten bu yana AGİT Genel Sekreterliği görevini yürütüyor.

Ancak 30 Ekim itibarıyla Türkiye'nin Sinirlioğlu'nu resmen aday gösterdiğine ilişkin bir duyuru bulunmuyor.

Lana Zeki Nusseibeh kimdir?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM Genel Sekreterliği için aday gösterdiği Lana Zeki Nusseibeh, ülkesinin deneyimli diplomatları arasında yer alıyor.

Nusseibeh, 2013-2024 yılları arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini yürüttü.

Bu süreçte BM Genel Kurulu Başkan Yardımcılığı ve BM Kadın Birimi Yürütme Kurulu Başkanlığı gibi görevler üstlendi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği sırasında Konsey Başkanlığı görevini de yürüttü.

Halen BAE Devlet Bakanı olan Nusseibeh'in adaylığı, yeni BM Genel Sekreterinin belirlenmesine yönelik diplomatik temaslar kapsamında değerlendiriliyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında neden gerilim yaşandığı iddia ediliyor?

Azerbaycan'ın BAE adayına yönelik açıklaması, Ankara ile Bakü arasında son haftalarda yaşandığı öne sürülen diplomatik gerilim tartışmaları sırasında geldi.

Azerbaycan'daki okullarda başörtüsü uygulamalarına yönelik Türkiye'den gelen eleştirilerin iki ülkede karşılıklı tartışmalara neden olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral'ın konuya ilişkin açıklamalarının ardından Azerbaycan'ın aralarında siyasetçi ve gazetecilerin de bulunduğu 31 Türk vatandaşına ülkeye giriş yasağı getirdiği öne sürüldü.

Bu gelişmeler, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin seyrine ilişkin değerlendirmeleri beraberinde getirdi.

Ancak Azerbaycan'ın Nusseibeh'in adaylığını olumlu karşılamasının söz konusu tartışmalara karşı alınmış bir karar olduğuna ilişkin resmî açıklama bulunmuyor.

İlham Aliyev'in Ankara'daki TDT Zirvesi'ne katılmaması gündem oldu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmaması da iki ülke ilişkilerine yönelik tartışmalarda gündeme geldi.

Azerbaycan basınında yer alan bilgilere göre Aliyev, önceden planlanan programı nedeniyle zirveye katılmadı.

Azerbaycan'ın toplantıda Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov tarafından temsil edileceği bildirildi.

Aliyev'in zirveye katılmama kararıyla Bakü'nün BM Genel Sekreterliği adaylığına ilişkin açıklaması arasında doğrudan bağlantı bulunduğunu gösteren resmî bir bilgi paylaşılmadı.

BM Genel Sekreteri nasıl seçiliyor?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği için seçim süreci, BM Güvenlik Konseyinin tavsiyesi ve Genel Kurulun atama kararıyla yürütülüyor.

15 üyeli Güvenlik Konseyinin tavsiyesinde, veto yetkisine sahip ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın tutumu belirleyici rol oynuyor.

Güvenlik Konseyinin üzerinde uzlaştığı aday, 193 üyeli BM Genel Kurulunun onayına sunuluyor.

Mevcut Genel Sekreter António Guterres'in görev süresi 31 Aralık 2026'da sona erecek. Yeni genel sekreterin 1 Ocak 2027'de göreve başlaması öngörülüyor.

Dünya Haberleri