Ankara Kulisleri Kaynıyor: CHP’de Kim Kalacak, Kim Gidecek?

CHP’de “mutlak butlan” kararı sonrası tansiyon düşmüyor. Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden kurultay davasının avukatı Onur Üregen, ihraç çalışması yapılacağını açıkladı. Mahir Polat’ın “Disipline sevk edilecekler var” sözleri parti içindeki krizi derinleştirdi

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında verilen “mutlak butlan” kararının ardından parti içindeki gerilim her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi’nin kararıyla Özgür Özel ve mevcut parti yönetimi tedbiren görevden uzaklaştırılırken, Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin görevi devralmasına hükmedilmişti. Bu kararın ardından gözler yeniden CHP Genel Merkezi’ne çevrildi.

Sürecin en dikkat çeken açıklaması ise kurultay davasında delegelerin avukatlığını üstlenen Onur Üregen’den geldi. Kılıçdaroğlu’nu evinde ziyaret ettiğini açıklayan Üregen, yalnızca hukuki sürece değil, parti içi disiplin adımlarına da işaret etti.

“Kemal Bey’e süreçle ilgili bilgi verdim”

Onur Üregen, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin ayrıntıları paylaşırken sürecin hukuki boyutunun tamamlandığını belirtti. “Dün partimizin tekrar teslimini icra kanalıyla hallettik. Süreçle ilgili bilgilendirmelerde bulundum. Bundan sonra neler yapılabilir, yol haritası ne olacak, üzerimize düşen ne varsa aktardım” ifadelerini kullandı.

Bu sözler, mahkeme kararının ardından parti yönetiminde yeni bir yol haritasının belirlendiği şeklinde yorumlandı. CHP kulislerinde, özellikle disiplin süreçlerinin hız kazanabileceği konuşuluyor.

“Kemal Bey’in sesi kısık”

Kılıçdaroğlu’nun sağlık durumuna ilişkin sorulara da yanıt veren Üregen, eski genel başkanın genel durumunun iyi olduğunu ancak sesinde kısılma bulunduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu’nun Genel Merkez’e gidip gitmeyeceği yönündeki soruların ise basın danışmanı tarafından yanıtlanacağını ifade etti.

“Yaşananlara üzüldü”

Genel Merkez’de yaşanan olaylara değinen Üregen, Kılıçdaroğlu’nun gelişmelerden dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi. “Kimsenin hoşuna gidecek şeyler değil ama bundan sonra yapacak bir şey yok. El birliğiyle partiyi daha iyi yerlere taşımak için barış içinde ne gerekiyorsa yapacağız” sözleri, birlik mesajı olarak değerlendirilse de, aynı açıklamada gelen ihraç sinyali dikkat çekti.

“İhraçlarla ilgili çalışmamız olacak”

Üregen, bazı milletvekillerinin ihraç edileceği yönündeki iddialara ilişkin soruya net bir yanıt verdi: “Onlarla ilgili bir çalışmamız olacak.”

Bu açıklama, CHP’de disiplin mekanizmasının devreye gireceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Parti içindeki sert söylemler ve karşılıklı açıklamalar sonrası gözler şimdi Yüksek Disiplin Kurulu’na çevrildi.

“Disipline sevk edilecekler var”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da bir gün önce yaptığı açıklamada benzer bir vurguda bulunmuştu. Polat, “Disipline sevk edilecekler var. Kemal Bey'e hain diyenlerin partiyle ilişiği kesilir” ifadelerini kullanarak taviz verilmeyeceğini açıkça dile getirdi.

Bu sözler, parti içinde Kılıçdaroğlu’na yönelik sert eleştirilerde bulunan isimlerin hedefte olduğu yorumlarına neden oldu. CHP’de disiplin sürecinin hangi isimleri kapsayacağı ise merak konusu.

4 Vekil İddiası Gündemde

Öte yandan kulislerde konuşulan bir başka iddia da dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun, Özgür Özel ile yaptığı görüşmede kurultayın toplanabilmesi için bazı isimlerin partiden uzaklaştırılmasını ya da istifa ettirilmesini talep ettiği öne sürüldü.

İddiaya göre CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan’ın isimleri gündeme geldi. Nefes gazetesinde yer alan habere göre Özgür Özel’in bu talebe “hayır” yanıtı verdiği ileri sürüldü.

Mutlak Butlan Kararı Ne Anlama Geliyor?

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği “mutlak butlan” kararı, 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultay’ın hukuken geçersiz sayılması anlamına geliyor. Bu karar doğrultusunda Özgür Özel ve yönetimi tedbiren görevden uzaklaştırılırken, Kemal Kılıçdaroğlu ve önceki yönetimin görevi devralması kararlaştırıldı.

Gündem Haberleri