EYT görüşmelerinin meclisten geçip resmen yasalaşmasının ardından milyonların gözü kulağı emeklilikle alakalı olarak verilecek yeni kararlara çevrildi. EYT’nin akabinde en düşük emekli maaşları yükseltilirken, EYT’yi prim gün sayısı ile kıl payı kaçıran esnaflar için de büyük bir adım atıldı.
Bağkur’luların “primler eşitlensin” talebine hükümet kanadından karşılık verilirken, Bağkur prim gün sayısının ne zaman eşitleneceği de büyük merak konusu oldu. Hali hazırda Bağkur’da emekli olmak için gereken prim gün sayısı 9200 gün yeni kararla 7200 güne çekilecek ve Bağkur’lular bu kararla birlikte 5 yıl erken emekli olabilecek.
BAĞKUR’DA PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜYOR ERKEN EMEKLİLİĞİN ÖNÜ AÇILIYOR!
Düzenlemenin müjdelenmesiyle “Bağkur 7200 günden emeklilik ne zaman başlayacak? Bağkur prim eşitlemesi ne zaman? Bağkur prim eşitlemesi nedir?” gibi soruların cevabı araştırılmaya başlandı. Milyonlarca esnafı yakından ilgilendiren bu kararla birlikte emekli olmak için gereken prim gün sayısı düşürülecek ve Bağkur’luların erken emeklilikte önü açılacak.
Daha önce pek çok esnaf temsilcisi, Bağkur ve SSK’lılar arasında bulunan prim gün farkının adil olmadığını ve bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı esnaf temsilcilerinin çağrısını yanıtsız bırakmadı.
DEVRİM NİTELİĞİİNDE KARAR!
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yeni düzenlemeyi Bakan Bilgin ile yaptığı görüşmede bizzat talep etmişti. Baran, Bakan Bilgin’in bu teklife olumlu yaklaştığını paylaşarak konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. “Yeni düzenlemede 5 kişi çalıştıranla 10 kişi çalıştıran bir olmaz” diyen Baran, bu anlamda dükkanda sağlanan istihdamın prim gün sayısını düşürmekte rol oynayavileceğinin altını çizdi.
Gürsel Baran, Bağkur prim düzenlemesinin meclis tatilinden sonra yapılmasının daha yüksek bir ihtimal olduğunu ifade ederken, prim eşitlemesinin SSK ve Bağkur arasında adil bir emeklilik hakkı sağlayacağını söyledi.