Denizli’deki Otobüs Faciasında Şok Detay: ATS Verileri Bakanlığa Bildirilmemiş

Denizli’de Pamukkale Turizm’e ait yolcu otobüsünün bariyerlere çarptıktan sonra alev alması sonucu biri bebek 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 33 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı

Denizli’de Pamukkale Turizm’e ait yolcu otobüsünün bariyerlere çarptıktan sonra alev alması sonucu biri bebek 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 33 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin çarpıcı detaylar gün yüzüne çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın başlattığı incelemede, firmaya yönelik dikkat çeken tespitlere ulaşıldı.

31 Mayıs Pazar günü Denizli-Aydın Otoyolu’nun Tırkaz Mahallesi yakınlarında meydana gelen kazada, Mustafa Merdün’ün kullandığı 45 BAH 834 plakalı otobüs çarpmanın ardından adeta ateş topuna döndü. Olayın ardından bakanlık firmayı yakın takibe aldı.

ATS Bilgisi Bakanlığa İletilmemiş

Kazaya ilişkin yürütülen teknik incelemede en dikkat çeken bulgu, Araç Takip Sistemi (ATS) verilerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na iletilmemiş olması oldu.

ATS sistemi; otobüsün konumu, hızı, rotası ve genel durumunun GPS uyduları ve hücresel ağlar üzerinden anlık ve kesintisiz şekilde izlenmesini sağlıyor. Buna rağmen söz konusu otobüse ait ATS bilgisinin bakanlık sistemine aktarılmadığı belirlendi.

Sektör temsilcileri, ATS verilerinin paylaşılmamasının ciddi bir ihlal anlamına gelebileceğine dikkat çekerek, bu tür sistemlerin güvenli ve planlı taşımacılık açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Muayene Süresi Dolmak Üzereydi

Pamukkale Ulaşım Seyahat ve Turizm Hizmetleri A.Ş. adına biletli yolcu taşımacılığı yetki belgesi kapsamında faaliyet gösteren ve “EMİNE firması” adına tescilli olduğu belirtilen 42 koltuk kapasiteli otobüsün, araç muayene süresinin dolmak üzere olduğu ve 11 Haziran’dan sonra muayeneye girmesi gerektiği tespit edildi.

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) kayıtlarına göre, otobüsün tarifeli olarak gerçekleştirdiği son seferin 30 Mayıs 2026 tarihinde İzmir/Bornova ile Antalya/Alanya hattında sona erdiği, ara duraklar dahil toplam 45 yolcu bildirimi yapıldığı kaydedildi.

Bakanlık İncelemeyi Derinleştirdi

Kazanın ardından Ankara’da yürütülen çalışmalarda, firma ve sürücüye ilişkin çeşitli bulgulara ulaşıldı. Sürücü Mustafa Merdün’ün geçmişte kasten yaralama ve Vergi Usul Kanunu’na aykırı fiillerden ceza aldığı bilgisi de dosyaya girdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın teknik ve idari incelemeyi sürdürdüğü, elde edilen bulgular doğrultusunda sürecin şekilleneceği bildirildi.

Gündem Haberleri