1 Temmuz 2026’da Türkiye genelinde uygulanmaya başlayan Depozito İade Sistemi’nde ilk günlerde yaşanan yoğunluk ve suistimaller nedeniyle yeni tedbirler devreye alındı. İlk 10 günde 20 milyon iade sınırını aşan sistemde, bazı kullanıcıların yakınlarına ait bilgileri kullanarak limitleri aşması üzerine giriş yöntemleri değiştirildi. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Nurullah Öztürk, yarından itibaren işlemlerin yalnızca mobil uygulama üzerinden oluşturulacak QR kod ile yapılacağını açıkladı.
Depozito İade Sisteminde Yeni Uygulama Başlıyor
Türkiye genelinde 1 Temmuz 2026 itibarıyla resmen hayata geçirilen Depozito İade Sistemi (DOA), kısa sürede milyonlarca işlemin gerçekleştirildiği büyük bir geri dönüşüm ağına dönüştü. İlk 10 günde 20 milyon iade rakamını aşan sistemde yaşanan yoğunluk, yeni düzenlemeleri beraberinde getirdi.
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Nurullah Öztürk, sistemin ilk haftalarında bazı kullanıcıların kuralları aşarak makineleri uzun süre meşgul ettiğini belirtti. Bunun üzerine, sisteme giriş yöntemlerinde geçici değişikliğe gidildiği duyuruldu.
TCKN ve Telefon Numarasıyla Girişler Askıya Alınıyor
Yeni düzenlemeye göre, yarından itibaren vatandaşlar depozito iade makinelerine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve cep telefonu bilgileriyle giriş yapamayacak. İşlemler yalnızca “DOA” mobil uygulaması üzerinden oluşturulan QR kod ile gerçekleştirilecek.
Yetkililer, bu uygulamanın yaklaşık iki ay boyunca yürürlükte kalacağını açıkladı. Amaç, sistemin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak ve makinelerde oluşan yoğunluğu azaltmak.
TÜÇA Başkanı Nurullah Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Makinelerimizde 4 parça halinde toplam 200 adet sınırlamasıyla başladık. Sıra olmasın diye bu sınırı düşük tutmaya gayret ettik. Ancak entegrasyon döneminde biz de yeni tecrübeler ediniyoruz. Bazı vatandaşlarımız 1500-2000 adet ambalajla geliyor. Arkadaşının, eşinin, dostunun TCKN ve cep telefonu numarasını girerek bu sınırı aşan uygulamalar gördük” ifadelerini kullandı.
Limitler Nasıl Aşıldı?
Sistemde işlem başına belirlenen sınırlar, depozito makinelerinde uzun kuyrukların oluşmasını engellemek amacıyla uygulanıyordu. Ancak bazı kullanıcıların yakınlarının kimlik bilgilerini kullanarak bu sınırları aştığı tespit edildi.
Yetkililer, aynı kişilerin farklı telefon numaraları ve TCKN bilgileriyle art arda işlem yaptığını belirlerken, bu durumun diğer vatandaşların sisteme erişimini zorlaştırdığı ifade edildi.
Yeni QR kod zorunluluğunun, makinelerin daha adil ve düzenli kullanılmasını sağlaması hedefleniyor.
Bakkal ve Büfeler de Sisteme Dahil Edilecek
Depozito İade Sistemi’nin kapsamının önümüzdeki aylarda daha da genişletilmesi planlanıyor. Türkiye Çevre Ajansı, yıl sonuna kadar mahalle bakkalları ve büfelerin de sisteme entegre edileceğini duyurdu.
Böylece vatandaşlar, depozito işlemleri için yalnızca büyük marketlere gitmek zorunda kalmayacak. Mahalle aralarındaki işletmeler üzerinden de ambalaj iadeleri yapılabilecek.
Yetkililer, yeni entegrasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte hem yoğunluğun azalacağını hem de geri dönüşüm ağının ülke genelinde daha yaygın hale geleceğini belirtiyor.
İlk 10 Günde 20 Milyon İade Gerçekleşti
Depozito İade Sistemi, uygulamaya alınmasının ardından kısa sürede yoğun ilgi gördü. İlk 10 gün içinde 20 milyon iade rakamının aşılması, sistemin vatandaşlar tarafından benimsendiğini ortaya koydu.
Çevre alanındaki en büyük dönüşüm projelerinden biri olarak gösterilen sistemin, geri dönüşüm oranlarını artırması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlaması hedefleniyor.
Önümüzdeki süreçte QR kod uygulamasının sonuçları yakından takip edilirken, sistemin ülke genelindeki kullanım alanının da genişletilmesi planlanıyor.