Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği Haziran 2018’de dolar 4,75 TL, politika faizi 17,75’di. Mehmet Şimşek yeni sistemle hazinenin direksiyonunu Berat Albayrak'a devretmişti. Artan faiz yükünün yanında Berat Albayrak döneminde 128 milyar dolar kimlere, hangi kurdan satıldı hâlâ bir açıklama yok.
5 yıllık sürede Hazine Ve Maliyede 3 bakan değiştirdi Erdoğan. 2021 Eylül ayına gelindiğinde dolar kuru 8,64 TL’ye yükseldi, politika faizi %19’du. Faiz indirimleri arka arkaya geldi. %19 olan politika faizi %8,5’e düştü. Kur korumalı mevduat sistemiyle hazinenin kasasından bir yılda çıkan 200 milyar liraya rağmen dolar kuruda tarihin en yüksek seviyesine çıktı.
Erdoğan'ın faiz düşerse enflasyon düşer tezi sonrası 2021 Ağustos ayında %19,52 olan yıllık enflasyon %85,51’e kadar çıktı. TÜİK verilerine göre enflasyon %39-40’a geriledi ama hâlâ dünya sıralamasında zirvede. Yeni ekonomi modeliyle fazla verilecek denilen cari açıkta da rekor kırıldı.
Erdoğan'ın 2018’den bu yana uyguladığı ‘’faiz sebep enflasyon sonuç’’ tezinin yeni ekonomi modelinin maliyeti ortadayken Mehmet Şimşek'in göreve gelmesi, ‘’rasyonel politikalar dışında çare yok’’ açıklaması politika değişikliği olarak yorumlanıyor ancak Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ilk mesai gününde mevcut ekonomi modeline devam açıklaması yaptı.