Fon soruşturmasında 4 tutuklama daha! Eski SPK Başkanvekili Enver Usca da cezaevine gönderildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturmasında eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanvekili Enver Usca'nın da aralarında bulunduğu dört kişi tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü fon soruşturmasında eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanvekili Enver Usca'nın da aralarında bulunduğu dört kişi tutuklandı. Adliyeye sevk edilen altı şüpheliden biri adli kontrol şartıyla, diğeri savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Son kararlarla birlikte soruşturmadaki tutuklu sayısı 118'e yükseldi.

Sermaye piyasalarındaki fon işlemlerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada yeni tutuklama kararları verildi. Eski SPK Başkanvekili Enver Usca ile birlikte üç şüpheli daha tutuklanarak cezaevine gönderildi.

7 Kasım'da sonuçlanan adli işlemlerde altı şüphelinin durumu değerlendirildi. Dört kişi hakkında tutuklama kararı verilirken bir şüpheli adli kontrolle serbest bırakıldı. Bir kişi ise savcılık aşamasında serbest kaldı.

Eski SPK Başkanvekili Enver Usca dahil 4 kişi tutuklandı

Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen şüpheliler hakkında yürütülen işlemler tamamlandı.

Tutuklanan dört kişinin isimleri şöyle:

  • Enver Usca

  • Ümit Sincanlı

  • Mustafa Alper Taş

  • Ercan Urkan

Şüphelilerden Kürşad Sait Babuçcu hakkında adli kontrol kararı verildi. Bülent Murat Haholu ise savcılıkta verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

Böylece sermaye piyasalarındaki işlemlere yönelik yürütülen fon soruşturmasında tutuklu sayısı 118'e ulaştı.

Fatma Betül Sayan Kaya ve Korkmaz Enes Ergun da tutuklanmıştı

Kasım ayında soruşturma kapsamında eski kamu görevlileri hakkında da tutuklama kararları verilmişti.

3 Kasım'da eski Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Enes Ergun, rüşvet almak suçlamasıyla tutuklandı.

5 Kasım'da ise eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya hakkında suç örgütüne üye olmak ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçlamalarıyla tutuklama kararı verildi.

Son olarak eski SPK Başkanvekili Enver Usca'nın da tutuklanmasıyla soruşturmada hakkında adli işlem yapılan eski üst düzey kamu görevlilerine bir isim daha eklendi.

Fon soruşturması Ağustos 2026'da başlayan işlemlerle genişledi

Sermaye piyasalarındaki fonlara yönelik incelemelerde ilk önemli düzenleme 28 Ağustos'ta yapıldı.

Bazı fonların düşük işlem hacmine sahip hisselerdeki çapraz işlemler sonucunda sekiz ay içerisinde yüzde 3 binden fazla değer kazanmasının ardından SPK harekete geçti.

Serbest fonların belirli hisselerde yoğunlaşmasını sınırlamak amacıyla BIST 30 dışındaki hisseler için yüzde 5, toplamda ise yüzde 20 sınırı getirildi.

Eylül ayında 131 fonun tasfiyesine karar verildi

15 Eylül'de Pusula Portföy, yatırımcılardan gelen satış taleplerinin artmasının ardından katılma payı iadelerinde ve ödemelerde temerrüde düştüğünü duyurdu.

17 Eylül'de SPK, Pusula, Tera ve bağlantılı şirketlere ait toplam 131 fonun tasfiye edilmesine karar verdi. Bu karardan 455 binden fazla yatırımcı etkilendi.

18-22 Eylül tarihleri arasında fon yöneticilerine yönelik operasyonlar düzenlendi. Pusula Holding yöneticisi Serdar Turhan ve Tera Yatırım Holding yöneticisi Emre Tezmen'in de aralarında bulunduğu isimler tutuklandı. Ayrıca 51 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulandı.

20 Eylül'de fonların tasfiyesi ve nakde çevrilmesi için öngörülen süre üç aydan altı aya kadar uzatıldı.

24 Eylül'de soruşturma kapsamında yaklaşık 1,8 milyar lira değerinde olduğu belirtilen iki özel jet ile bir yata el konuldu.

25 Eylül'de SPK, piyasa dolandırıcılığı suçlarında etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyenler için uygulanacak koşulları açıkladı. Düzenlemeye göre en az 500 bin lira olmak üzere elde edilen veya sebep olunan menfaatin iki katı tutarında ödeme yapılması gerektiği bildirildi.

Fatma Betül Sayan Kaya'nın mal varlığı dondurulmuştu

26 Eylül'de eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti'deki görevlerinden istifa etti.

Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın hisse işlemlerinden 2,17 milyar lira haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi. Çift, özel bilgi veya yönlendirme almadıklarını belirterek suçlamaları reddetti.

Aynı süreçte yaklaşık 1,86 milyar liralık kazancın iade edildiği bildirildi.

29 Eylül'de Kaya çiftinin mal varlıkları donduruldu. Yine aynı gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

Ekim ayında soruşturmada peş peşe operasyonlar düzenlendi

4 Ekim'de eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma izni talep edildi.

6 Ekim'de Adalet Bakanı Akın Gürlek, fon krizinden önce şüpheli çıkış yaptığı belirlenen 214 gerçek ve tüzel kişinin işlemlerine ilişkin açıklama yaptı. Gürlek, söz konusu kişilerin toplam haksız kazancının 187,6 milyar lira olduğunu söyledi.

8-9 Ekim tarihlerinde fon kriziyle ilgili haberler ve açıklamalar nedeniyle bazı gazeteciler hakkında adli işlemler gerçekleştirildi. Mustafa Balcı ve Şaban Sevinç tutuklanırken İsmail Saymaz ile Murat Ağırel hakkında ev hapsi kararı verildi.

9 Ekim'de AK Parti, tasfiye edilen fonların yatırımcılarına yapılacak geri ödemeleri düzenleyen dokuz maddelik kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklif, 14 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

40,8 milyar liralık fon tasfiyesi tamamlandı

17 Ekim'de Ziraat Bankası aracılığıyla 66 ayrı fonda 45 binden fazla yatırımcı için yaklaşık 40,8 milyar liralık ayni ve nakdi tasfiye işleminin tamamlandığı açıklandı.

Bu işlemlerle tasfiye sürecindeki fon sayısı 131'den 65'e geriledi.

18 Ekim'de Fon Koordinasyon Kurulu altıncı toplantısını gerçekleştirdi. İki gün sonra, 20 Ekim'de SPK Başkanı Mahmut Sütçü görevden alındı.

21-27 Ekim arasında çok sayıda isim hakkında işlem yapıldı

21 Ekim'de Işıklar Enerji, Vişne Madencilik, Odine Solutions ve Tera Finansal Yatırımlar Holding hisselerine ilişkin incelemeler kapsamında 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

22 Ekim'de eski milletvekili Ertan Aydın, KUYAŞ Yatırım Holding sahibi Abdullah Dal ve Tera Holding yetkilisi Seda Tarım'ın da aralarında bulunduğu beş şüpheli gözaltına alındı.

24 Ekim'de adliyeye sevk edilen 22 kişiden 15'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında eski Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak ve Altınbaş Holding yöneticisi İnan Altınbaş da bulunuyordu.

26 Ekim'de eski milletvekili Ertan Aydın, Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gürol Sami Özer, Nusret Altınbaş ve eski SPK Daire Başkanı Erman Çete hakkında tutuklama kararları verildi.

27 Ekim'de ise Tera yöneticisi Hakan Gövdere ile Ral Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kandemir tutuklandı.

Kasım ayında tutuklu sayısı 118'e çıktı

Soruşturmanın kasım ayındaki ilk tutuklama kararlarından biri 3 Kasım'da eski Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Enes Ergun hakkında verildi.

5 Kasım'da eski Bakan Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı.

7 Kasım'da Enver Usca, Ümit Sincanlı, Mustafa Alper Taş ve Ercan Urkan'ın da tutuklanmasıyla dosyadaki tutuklu sayısı 118'e yükseldi.

Aynı gün Kürşad Sait Babuçcu hakkında adli kontrol uygulanırken Bülent Murat Haholu savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ekonomi Haberleri