Ham petrol fiyatları ABD stokları ve OPEC+ kararıyla yükseliyor

Ham petrol fiyatları, ABD stoklarının sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve OPEC+'nın arz kesintilerini uzatmasıyla yükseldi. Goldman Sachs, petrolün 100 doları aşabileceğini öngördü.

Ham petrol fiyatları, ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) 1 Eylül’e kadar olan haftada 6,3 milyon varil stok çekildiğini bildirmesinin ardından bugün yükseliş kaydetti.

Bu, bir önceki haftadaki 10,6 milyon varillik büyük düşüşle karşılaştırıldığında stokların sekiz ayın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

Yakıt stokları da azaldı

Yakıtlarda EIA, benzinde stokların azaldığını ve orta distilatlarda artış olduğunu tahmin etti.

Benzin konusunda EIA, ağustos ayının son haftasında 2,7 milyon varillik bir stok çekişi bildirdi; bu rakam, bir önceki haftaki 200.000 varillik mütevazı stok çekişine kıyasla. Benzin üretimi, önceki haftadaki günlük 10 milyon varil ile karşılaştırıldığında, günde 9,8 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

Orta distilatlarda EIA, 1 Eylül’e kadar olan haftada 700.000 varillik bir stok artışı tahmin etti; bu rakam, bir önceki haftadaki 1,2 milyon varillik artışa kıyasla. Orta distilat üretimi geçen hafta günlük ortalama 5 milyon varil olarak gerçekleşti; önceki haftaya göre neredeyse hiç değişmedi.

OPEC+ arz kesintilerini uzattı

Bu arada petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacaklarını ve küresel petrol arzını günde toplam 1,3 milyon varil azaltacaklarını söylemelerinin ardından bu hafta başında yükseldi.

Bu yazının yazıldığı sırada Brent ham petrolü varil başına 90 doların üzerinde, West Texas Intermediate ise varil başına 87 doların üzerinde işlem görüyordu; her ikisi de açılıştan bu yana düşüşteydi.

Goldman Sachs’tan yükseliş tahmini

Goldman Sachs’a göre, petrol talebi güçlü kalırken arz kesintilerinin uzatılmasıyla petrol 100 doları aşabilir ve gelecek yılın sonunda varil başına 107 dolara ulaşabilir .

Bankanın analistleri Çarşamba günkü bir raporda, “OPEC+'nın 2023 kesintilerini 2024 sonuna kadar tamamen sürdürdüğü ve Suudi Arabistan’ın üretimi yalnızca kademeli olarak artırdığı bir yükseliş senaryosunu düşünün” diye yazdı.

ABD stoklarındaki bir dizi büyük düşüş de analistlerin yükseliş beklentilerine ve fiili fiyat hareketlerine katkıda bulundu.

Mizuho enerji vadeli işlemler direktörü Bob Yawger bu hafta Reuters’e verdiği demeçte, “ABD’de oldukça düşük ham petrol arzımız var ve birkaç haftadır yaşanan büyük ham petrol çekişleri fiyatları yukarı çekiyor.”

Ekonomi Haberleri