İran Yas Tutuyor! Ali Hamaney İçin Başlatılan Törenlerde Duygusal Anlar Yaşandı

ABD ve İsrail saldırısında hayatını kaybeden İran'ın eski lideri Ali Hamaney için Tahran'da başlayan cenaze törenleri binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ABD ve İsrail saldırısında hayatını kaybeden İran'ın eski lideri Ali Hamaney için Tahran'da başlayan cenaze törenleri binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bir hafta sürecek program kapsamında Hamaney'in naaşı İran ve Irak'taki kutsal şehirlerde düzenlenecek törenlerin ardından Meşhed'de toprağa verilecek.

Tahran'da Ali Hamaney İçin Cenaze Törenleri Başladı

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı saldırıda yaşamını yitiren İran'ın eski dini lideri Ayetullah Ali Hamaney için düzenlenen resmi cenaze programı Tahran'da halkın katılımıyla başladı. Dün devlet protokolünün ziyaret ettiği naaş, bugün sabah saatlerinden itibaren vatandaşların ziyaretine açıldı.

İran yönetiminin hazırladığı cenaze programı kapsamında başkentte geniş güvenlik önlemleri alınırken, sabahın erken saatlerinden itibaren tören alanına gelen binlerce kişi Hamaney'e son görevini yerine getirmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

İmam Humeyni Musalla Camisi'nde Yoğun Katılım

Veda töreninin adresi Tahran'daki İmam Humeyni Musalla Camisi oldu. İran'ın farklı şehirlerinden gelen vatandaşların yanı sıra yurt dışından gelen çok sayıda kişinin de törene katıldığı bildirildi.

Yerel saatle 06.00'da başlayan törenin gün boyunca devam etmesi planlandı. Tören alanında geniş organizasyon hazırlanırken, Hamaney'in tabutunun alana getirilmesiyle birlikte kalabalık arasında duygusal anlar yaşandı.

Tören Alanında Hüzün Hakimdi

Hamaney'in naaşının tören alanına getirilmesi sırasında katılımcılar gözyaşlarını tutmakta güçlük çekti. Kalabalığın büyük bölümü sessiz şekilde dualar ederken, tören boyunca yas atmosferi hâkim oldu.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda bazı katılımcılar geleneksel yerel kıyafetleriyle yer aldı. İran'ın farklı bölgelerinden gelen vatandaşların oluşturduğu kalabalık, uzun süre tören alanında bekleyişini sürdürdü.

"Ya Hüseyin" Sesleri Yükseldi

Tören boyunca alanda dini sloganlar ve ağıtlar dikkat çekti. Katılımcılar, "Ya Hüseyin" nidaları eşliğinde ellerini göğüslerine vurarak matem geleneğini yerine getirdi.

Tören alanında kurulan platform çevresinde yoğunluk oluşurken, vatandaşların Hamaney'e son kez veda edebilmesi için organizasyon gün boyu devam etti.

ABD ve İsrail Aleyhine Sloganlar Atıldı

Cenaze programı sırasında siyasi mesajlar da öne çıktı. Törene katılan kalabalık, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Hamaney'in tabutunun tören alanında görünmesinin ardından sloganların yoğunlaştığı belirtilirken, kalabalık zaman zaman toplu şekilde sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Cenaze Namazı Yarın Kılınacak

Resmi programa göre Hamaney için cenaze namazı yarın yine İmam Humeyni Musalla Camisi'nde kılınacak. Halkın katılımına açık olarak planlanan programın ikinci gününde de geniş katılım bekleniyor.

İran yönetimi, cenaze törenlerinin yalnızca başkentle sınırlı kalmayacağını, ülkenin farklı noktalarında da çeşitli organizasyonlar gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bir Haftalık Cenaze Programı Hazırlandı

Yetkililerin paylaştığı programa göre Hamaney ve aile üyeleri için düzenlenecek halka açık törenler yarın da devam edecek. Ardından cenaze konvoyu 6 ve 7 Temmuz tarihlerinde Tahran'ın farklı bölgelerinden geçirilerek Kum kentine ulaştırılacak.

Programın sonraki bölümünde naaşın Irak'a götürülmesi planlanıyor. 8 Temmuz'da Necef ve Kerbela'da gerçekleştirilecek törenlerin ardından cenaze yeniden İran'a getirilecek.

Meşhed'de Toprağa Verilecek

Resmi takvime göre Ali Hamaney'in naaşı 9 Temmuz'da Meşhed'deki İmam Reza Türbesi'nde defnedilecek. Böylece bir hafta sürecek cenaze programı tamamlanmış olacak.

İran yönetimi, cenaze organizasyonunun hem ülke içinde hem de Irak'taki Şii kutsal şehirlerinde devam edeceğini duyurdu.

Donald Trump'tan Dikkat Çeken Açıklama

Cenaze törenlerinin sürdüğü saatlerde ABD Başkanı Donald Trump da İran'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Trump, İran yönetiminin anlaşmaya varmayı "çok istediğini" savundu.

Trump ayrıca, Ali Hamaney için düzenlenen devlet töreni kapsamında Tahran yönetimine "bir hafta izin verdiğini" söyledi. Açıklama, cenaze törenlerinin devam ettiği süreçte uluslararası kamuoyunda da dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı.

Dünya Haberleri